Wykonanie
Gęsta, bogata, pożywna – w zasadzie danie jednogarnkowe, które może posłużyć za obiad. Ja jestem go zawsze gotowa zastąpić zupą lub dwiema, natomiast mąż już nie bardzo; w tym przypadku jest jednak inaczej: talerz takiej potrawy to pełna uczta. Charakterystyczna, aromatyczna, a ilość przypraw i ostrości można jeszcze dostosować do własnych upodobań. Jeżeli wolisz
paprykę chrupiącą – dorzuć ją nieco później. Ja jednak lubię, kiedy jeszcze zachowuje kształt, ale jej miąższ nie stawia już
oporu, dlatego dodaję ją razem z
ziemniakami.Składniki (na 3-4 osoby):100g
cebuli (średnia sztuka - pokrojonej w drobną kostkę)1 ząbek
czosnku (drobno posiekany)2 niewielkie
ziemniaki (pokrojone w kostkę)1
papryka (czerwona, pomarańczowa lub żółta; pokrojona w kwadraty)½ łyżeczki
suszonego oregano¼ łyżeczki mielonego kuminu (
kminu rzymskiego)¼ łyżeczki
słodkiej papryki1/8 łyżeczki
ostrej papryki chili – lub więcej, do smaku½ 400-gramowej puszki
pomidorów krojonych2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej1,5 litra
bulionu200-300g
kukurydzy*
sólpieprzdwie łyżki
oliwy z oliwek2
piersi kurczaka (bez skóry)łyżka
oliwy z oliwek¼ łyżeczki mielonego kuminu (
kminu rzymskiego)¼ łyżeczki
słodkiej paprykiszczypta
ostrej paprykisólpieprzstarty
żółty serkwaśna
śmietananachos
Piersi kurczaka nasmarować
oliwą oraz natrzeć wymieszanymi
przyprawami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok. 30-35 minut, aż przestaną być surowe w środku** (nie należy ich piec dłużej niż to konieczne – będą wtedy suche). Wyjąć z piekarnika, szczelnie przykryć folią aluminiową, odstawić. (Etap ten można wykonać dzień wcześniej, a
mięso przechować w lodówce).Do garnka (co najmniej 2,5 litrowego) wlać
oliwę, dodać
cebulę i szczyptę
soli, zeszklić, mieszając. Dodać
czosnek, pokrojone
ziemniaki,
paprykę,
przyprawy i kilka sekund smażyć, ciągle mieszając.Dodać
pomidory, wymieszać.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z
bulionem (nie może być wrzący), wlać do garnka. Zagotować, przyprawić do smaku
solą i
pieprzem. Zmniejszyć ogień, przykryć.W międzyczasie pokroić
piersi kurczaka w centymetrową kosteczkę.Gdy
ziemniaki będą już miękkie, dodać
mięso i
kukurydzę, wymieszać, podgrzewać jeszcze kilka minut.Na porcje wrzącej zupy nakładać kopczyk
sera,
śmietanę i nachos – w całości lub pokruszone. Zawsze można także zaszaleć ze szczyptą
słodkiej papryki i
dymką,
natką pietruszki lub
kolendry, a
chipsy podać osobno.
*Teraz używam konserwowej, można też użyć świeżej lub mrożonej i dorzucić ją odpowiednio wcześniej.**Można to sprawdzić w następujący sposób: nacisnąć palcem – jeżeli będą zupełnie miękkie, znaczy, że są w środku surowe. Jeżeli będą twarde – znaczy, że są już przepieczone. Jeżeli będą elastyczne, sprężyste – są w sam raz. Orientacyjny czas pieczenia podany jest dla
mięsa w temperaturze pokojowej – schłodzone będzie się piekło dłużej.