Wykonanie
Czy znacie słowo "
pudding"? Zawsze kojarzyło mi się z
budyniem, słodką leguminą, deserem. Jednak w kuchni brytyjskiej Yorkshire
Pudding to coś zupełnie innego, to wytrawny dodatek obiadowy do
mięs, wypiek ciasta zbliżonego naleśnikowego, który zastępuje
ziemniaki,
ryż, czy
kaszę, a podawany jest obok warzyw do duszonych, czy
pieczonych mięs. Jeśli planujecie weekendowy lub świąteczny obiad z
mięsem w roli głównej, podajcie do niego yorkshire
pudding ze
śliwką kalifornijską i
szałwią . Pyszny!
Przyznam, że bardzo brakuje mi weekendowych odcinków
Monty Pytona, które pamiętam sprzed lat. Styczeń, mroźno, sił i oddechy starczało na krótki spacer z psem, ale za to fura pozytywnego śmiechu, ćwiczeń
mięśni przepony przy klasykach
Monty Pytona. No to sobie chociaż posłucham czasami, może posłuchacie razem ze mną?
Monty Pyton Sings "Galaxy Song" ...Kuchnia angielska nie zdążyła mnie jeszcze zaczarować, czy zachwycić. Prawdopodobnie zbyt rzadko mam z nią kontakt, albo za mało super pozytywnych skojarzeń. Owszem mam jedną słabość, to tzw "English breakfast", śniadania po angielsku, które czasami w zimowe weekendy przyrządzamy całą rodziną. Ale nawet wówczas to śniadanie w ciut okrojonej wersji względem oryginały, nie zawiera bowiem
fasolki w
sosie pomidorowym (brrr) i
kaszanki (no na śniadanie??). Uwielbiamy English breakfast prostej postaci -
sadzone jajka, przesmażone
pieczarki i
pomidory, obowiązkowo plastry chrupiącego
bekonu, czasem do tego dobrej jakości
parówki cielęce plus ciemny
chleb lub grzanki. Jest pełen wypas i
serio, ta
fasolka i
kaszanka tylko mi zaburzają obraz "idealnego" treściwego śniadania. A Wy, lubicie coś z kuchni angielskiej, czy brytyjskiej?Jest jedno, bardzo ciekawe danie, które bardzo lubię w kuchni angielskiej. Jest to w zasadzie dodatek do dań głównych, typu niedzielna pieczeń - yorkshire
pudding, wytrawny wypiek z ciasta zbliżonego do naleśnikowego, który zazwyczaj wypieka się w formie czarek lub kubeczków. Co charakterystyczne dla pieczenia w małych formach, yorkshire
pudding bardzo szybko wyrasta, a następnie nieco opada. Świetnie pasuje do potraw
mięsnych, które są podawane z sosem. Moja angielska ciotka sos oczywiście przygotowuje osobno, ja nawet nie próbuję opanować tej sztuki, preferuję
mięsa w ich naturalnych sosach.
Na grudniowych warsztatach ze
śliwką kalifornijską w roli głównej, Witek Iwański uczył nas przygotowywania yorkshire
pudding właśnie z "przyjaciółką z Kalifornii",
bekonem oraz świeżą
szałwią . Piekliśmy go w podłużnych formach, a nie indywidualnych foremkach, a podawany był wraz z czatneyem ze
śliwki kalifornijskiej do
pieczonego indyka .
Yorkshire
pudding to dość prosty wypiek, ciekawy w smaku i formie. To jednocześnie świetna alternatywa dla
ziemniaków, czy
kaszy. Bardzo podobało mi się połączenie smaku słodkiej
śliwki kalifornijskiej, słonego
boczku i niezwykle aromatycznej
szałwii. To idealny dodatek na przykład do
wołowiny po burgundzku, dobrego gulaszu wołowego, pieczonych
żeberek wieprzowych,
wołowego szpondra z wolnowara, czy
indyka w cydrze .
Nawet na elegancki obiad można podać niezbyt kosztowne
mięso (np.
szponder wołowy), a zachwycić dodatkami do niego, które jak w przypadku yorkshire
pudding ze
śliwką i
boczkiem także jest niezbyt kosztowny. Można zatem przyjmować gości tanio i pysznie. Piekąc
pudding w wersji z
boczkiem, możecie całkowicie zrezygnować z
soli, wystarczy smak słony z
boczku.290ml
mleka3 średnie
jaja150g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaświeżo mielony
pieprzpęczek świeżej
szałwii2-3 gałązki świeżego
rozmarynu100ml
oleju słonecznikowego200g
wędzonego boczku2 małe
cebule cukrowe4 ząbki
czosnku150g
śliwki kalifornijskiejRozgrzej piekarnik do 240°C.Przygotuj 2 podłużne (typu szeroki keks) formy do pieczenia ok 12x26cm, wyłóż je papierem do pieczenia, na dno wlej połowę
oleju. Wstaw puste formy do rozgrzanego piekarnika na ok 15 minut.Rozkłóć rózgą w sporej misce
mleko z
jajkami i dodawaj po łyżce przesianą
mąkę wraz z
proszkiem do pieczenia, aż powstanie gładkie ciasto naleśnikowe bez grudek. Ciasto powinno
mieć konsystencję
śmietany. Oderwij igiełki z
rozmarynu oraz listki z gałązek
szałwii. Połowę
rozmarynu i
szałwii dodaj do miski z
ciastem, dopraw całość świeżo mielonym
pieprzem.
Boczek pokrój w stosunkowo drobną kostkę,
cebulę w drobną kosteczkę,
czosnek w plasterki, a
śliwkę kalifornijską w kostkę. Na pozostałym
oleju przesmaż
boczek, aż nieco zmięknie, ale pozostanie jasny, dodaj wówczas posiekaną
cebulę,
czosnek oraz
śliwkę i razem przesmażaj ok 5 minut, aż warzywa zmiękną.Warzywa wraz z
boczkiem przełóż do miski z
ciastem i wymieszaj. Ostrożnie wyjmij z pieca gorące formy na
pudding, wlej do nich ciasto (ostrożnie, może pryskać!) rozdzielając na pół, na wierzchu ułóż pozostałe
zioła. Wstaw do pieca na ok 20 minut.
Pudding powinien być lekko rumiany. Odstaw formy na blat na ok 7 minut,
potem wyjmuj
pudding z formy i krój w plastry. Podawaj na półmisku obok
pieczonych mięs.