Wykonanie
Kalendarz powoli zapełnia się nowymi obowiązkami. W związku z tym coraz więcej czasu
będę teraz spędzać poza domem. Koniec z leniwymi posiłkami, zjadanymi w ogrodzie. Czas na szybkie ( i oczywiście zdrowe) jedzonko, które z łatwością można zapakować do lunchboxa i zjeść w każdych warunkach. Muffinki wpisują się w ten wymagania znakomicie, ale żeby nie było zbyt klasycznie, proponuję zamienić
mąkę pszenną na orkiszową, dodać kilka zielonych
oliwek,
parmezan i troszkę
czosnku niedźwiedziego :) Będzie pysznie, obiecuję :)przepis na 6 muffinek
150g
mąki orkiszowejpół łyżeczki
proszku do pieczenia szczypta
pieprzu łyżeczka suszonego
czosnku niedźwiedziego100 g zielonych
oliwek100g startego
parmezanujajko 180 ml
mlekaDo miski przesiej
mąkę orkiszową. Dodaj
proszek do pieczenia,
czosnek niedźwiedzi i szczyptę
pieprzu.
Kabanosy pokrój w cienkie plasterki, dodaj je do miski. W osobnym naczyniu wymieszaj
jajka z
mlekiem.
Oliwki pokrój na małe kawałeczki. Do suchych składników dodaj
oliwki,
parmezan oraz składniki mokre, całość dokładnie wymieszaj. Do formy na muffinki wykładaj ciasto wypełniając nim 3/4 wysokości naczynia. Piecz ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawaj wystudzone z
sosem czosnkowym.Smacznego :)