Wykonanie
W końcu dałam radę wejść do kuchni i coś dla Was przygotować. Zrobiłam pyszne ciasto
śliwkowe według przepisu Ewy Aszkiewicz z książki Domowe wypieki. Nieco spóźniłam się na kolejny odcinek wspólnego gotowania, ale Panna Malwinna i
Maggie pozwoliły mi dołączyć do ich
śliwkowych wypieków. Koniecznie zajrzyjcie do nich na blogi po przepisy na inne jeszcze pyszniejsze ciasta
śliwkowe.
Składniki na okrągłą formę o średnicy ok. 26 cm:3
jajkaszklanka
cukru pudru1 i 1/2 szklanki
mąki tortowej2 łyżki wrzącej
wodyłyżeczka
proszku do pieczenia1/2 szklanki pełnego
mleka – u mnie 2%1/3 kostki
masła w temp. pokojowej – u mnie 1/3 szklanki
oleju słonecznikowegook. 0,5 kg
śliwek węgierektłuszcz do wysmarowania formy1.
Żółtka ucieramy wraz z 1/2 szklanki
cukru pudru.
Białka ubijamy na sztywną pianę z pozostałą 1/2 szklanki
cukru.2.
Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej wrzącą
wodę, rozprowadzamy, dodajemy
proszek do pieczenia i
mleko. Wyrabiamy robotem kuchennym dodając masło/olej oraz
żółtka z
cukrem.3. Do wyrobionego ciasta dodajemy pianę z
białek i delikatnie mieszamy np. łyżką drewnianą.4. Wylewamy ciasto do natłuszczonej formy.5. Na wierzchu ciasta układamy połówki
śliwek.6. Wstawiamy do nagrzanego do 160°C piekarnika i pieczemy ok. 45 minut.7. Można podawać oprószone
cukrem pudrem.