ßßß
Składniki na okrągłą formę o średnicy ok. 26 cm:3 jajkaszklanka cukru pudru1 i 1/2 szklanki mąki tortowej2 łyżki wrzącej wodyłyżeczka proszku do pieczenia1/2 szklanki pełnego mleka – u mnie 2%1/3 kostki masła w temp. pokojowej – u mnie 1/3 szklanki oleju słonecznikowegook. 0,5 kg śliwek węgierektłuszcz do wysmarowania formy1. Żółtka ucieramy wraz z 1/2 szklanki cukru pudru. Białka ubijamy na sztywną pianę z pozostałą 1/2 szklanki cukru.2. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej wrzącą wodę, rozprowadzamy, dodajemy proszek do pieczenia i mleko. Wyrabiamy robotem kuchennym dodając masło/olej oraz żółtka z cukrem.3. Do wyrobionego ciasta dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy np. łyżką drewnianą.4. Wylewamy ciasto do natłuszczonej formy.5. Na wierzchu ciasta układamy połówki śliwek.6. Wstawiamy do nagrzanego do 160°C piekarnika i pieczemy ok. 45 minut.7. Można podawać oprószone cukrem pudrem.