ßßß
Składniki:-3 jajka,- 1 szklanka cukru pudru,- 1,5 szklanki maki tortowej,- 2 łyżki wrzącej wody,- 8 dag masła w temperaturze pokojowej,- 0,5 szklanki mleka,- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,- ok. 15 śliwek węgierek.Sposób wykonania:Żółtka ucieramy z 1/2 szklanki cukru pudru. Osobno ubijamy białka z drugą połową cukru na sztywną pianę. Mąkę przesiewamy do miski, dolewamy wrząca wodę, lekko mieszamy. Dodajemy proszek do pieczenia i mleko. Całość wyrabiamy. Na koniec dodajemy miękkie masło, utarte żółtka z cukrem i dokładnie mieszamy. Gdy ciasto jest dobrze wyrobione, łączymy je z ubitą pianą z białek i delikatnie łączymy składniki. Ciasto przekładamy do dość dużej (ok.30 cm), okrągłej formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch układamy połówki wydrążonych śliwek. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C i pieczemy przez ok. 45 minut.Po wystudzeniu, placek posypujemy lekko cukrem pudrem.