ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasto ze śliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Chyba widać na moim blogu, że sezon jesienno-zimowy już nastał. Skończyło się dobre oświetlenie potraw. Po powrocie do domu, jest już szaro i ponuro. Niestety nie potrafię operować lampami błyskowymi, ekranami i całym tym sprzętem fotograficznym. Pozostają zatem weekendy. I myślę, że nic na siłę. Jakoś przeczekamy ten sezon, wrzucając po 2-3 potrawy w tygodniu, które będę robić w weekend. W końcu chyba lepsze to, niż nic.
Dziś zapraszam na kruche ciasto ze śliwkami, które zrobiłam już jakiś czas temu. Przepis zaczerpnęłam z książki "Domowe wypieki" Ewy Aszkiewicz.
Składniki:
-3 jajka,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 1,5 szklanki maki tortowej,
- 2 łyżki wrzącej wody,
- 8 dag masła w temperaturze pokojowej,
- 0,5 szklanki mleka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ok. 15 śliwek węgierek.
Sposób wykonania:
Żółtka ucieramy z 1/2 szklanki cukru pudru. Osobno ubijamy białka z drugą połową cukru na sztywną pianę. Mąkę przesiewamy do miski, dolewamy wrząca wodę, lekko mieszamy. Dodajemy proszek do pieczenia i mleko. Całość wyrabiamy. Na koniec dodajemy miękkie masło, utarte żółtka z cukrem i dokładnie mieszamy. Gdy ciasto jest dobrze wyrobione, łączymy je z ubitą pianą z białek i delikatnie łączymy składniki. Ciasto przekładamy do dość dużej (ok.30 cm), okrągłej formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch układamy połówki wydrążonych śliwek. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C i pieczemy przez ok. 45 minut.
Po wystudzeniu, placek posypujemy lekko cukrem pudrem.
Źródło:http://tygryski-to-lubia.blogspot.com/2012/11/kruche-ciasto-ze-sliwkami.html