ßßß
Składniki na kruche ciasto:2 szklanki mąki pszennej2 łyżki cukru pudru100 g masła1 jajko1 łyżeczka proszku do pieczeniaSkładniki na nadzienie makowe:masa makowa z tego przepisu4 jajka100 g masłaSkładniki na ciasto na wierzch:4 łyżki mąki pszennej1 jajko1 łyżka masła¼ łyżeczki proszku do pieczenia5 łyżek mlekaDodatkowo:1 szklanka cukru pudrukilka łyżeczek gorącej wodyWykonanie ciasto:Formę o wymiarach 25×35 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Odstawiamy.Piekarnik nastawiamy na 165 st. C (piekę z termoobiegiem)Mąkę przesiewamy na stolnicę razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, wbijamy jajko i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki zagniatamy a następnie wylepiamy nim spód formy. Odstawiamy.Wykonanie ciasto na wierzch:Wszystkie składniki na ciasto wsypujemy do małej miseczki, mieszamy za pomocą rózgi kuchennej (ciasto powinno być dość płynne, w razie potrzeby dolewamy mleka lub dosypujemy mąki).Wykonanie masa makowa:Białka oddzielamy od żółtek. W dużej misce ucieramy żółtka z masłem, dodajemy masę makową i mieszamy. A następnie w trzech partiach dodajemy ubite na sztywną piane białka. Całość delikatnie mieszamy i przekładamy na spód z ciasta. Masę makowa wyrównujemy i równomiernie rozlewamy na niej wcześniej przygotowane ciasto. Makowiec pieczemy 60 minut. Wyciągamy z piekarnika i lukrujemy.Smacznego!