Wykonanie
Tradycyjny świąteczny makowiec … z domowej masy makowej… na spodzie z kruchego ciasta. Może trochę po czasie, ale na drugi rok jak znalazł ;).
Składniki na kruche ciasto:2 szklanki
mąki pszennej2 łyżki
cukru pudru100 g
masła1
jajko1 łyżeczka
proszku do pieczeniaSkładniki na nadzienie
makowe:masa makowa z tego przepisu4
jajka100 g
masłaSkładniki na ciasto na wierzch:4 łyżki
mąki pszennej1
jajko1 łyżka
masła¼ łyżeczki
proszku do pieczenia5 łyżek
mlekaDodatkowo:1 szklanka
cukru pudrukilka łyżeczek gorącej
wodyWykonanie ciasto:Formę o wymiarach 25×35 cm smarujemy
masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Odstawiamy.Piekarnik nastawiamy na 165 st. C (piekę z termoobiegiem)
Mąkę przesiewamy na stolnicę razem z
cukrem pudrem i
proszkiem do pieczenia, wbijamy
jajko i dodajemy pokrojone w kostkę zimne
masło. Wszystkie składniki zagniatamy a następnie wylepiamy nim spód formy. Odstawiamy.Wykonanie ciasto na wierzch:Wszystkie składniki na ciasto wsypujemy do małej miseczki, mieszamy za pomocą rózgi kuchennej (ciasto powinno być dość płynne, w razie potrzeby dolewamy
mleka lub dosypujemy
mąki).Wykonanie masa makowa:
Białka oddzielamy od
żółtek. W dużej misce ucieramy
żółtka z
masłem, dodajemy masę
makową i mieszamy. A następnie w
trzech partiach dodajemy ubite na sztywną piane
białka. Całość delikatnie mieszamy i przekładamy na spód z ciasta. Masę makowa wyrównujemy i równomiernie rozlewamy na niej wcześniej przygotowane ciasto. Makowiec pieczemy 60 minut. Wyciągamy z piekarnika i lukrujemy.Smacznego!