ßßß Cookit - przepis na Makowiec tradycyjny na kruchym spodzie

Makowiec tradycyjny na kruchym spodzie

nazwa

Wykonanie

Tradycyjny świąteczny makowiec … z domowej masy makowej… na spodzie z kruchego ciasta. Może trochę po czasie, ale na drugi rok jak znalazł ;).
Składniki na kruche ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
100 g masła
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na nadzienie makowe:
masa makowa z tego przepisu
4 jajka
100 g masła
Składniki na ciasto na wierzch:
4 łyżki mąki pszennej
1 jajko
1 łyżka masła
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek mleka
Dodatkowo:
1 szklanka cukru pudru
kilka łyżeczek gorącej wody
Wykonanie ciasto:
Formę o wymiarach 25×35 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Odstawiamy.
Piekarnik nastawiamy na 165 st. C (piekę z termoobiegiem)
Mąkę przesiewamy na stolnicę razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, wbijamy jajko i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki zagniatamy a następnie wylepiamy nim spód formy. Odstawiamy.
Wykonanie ciasto na wierzch:
Wszystkie składniki na ciasto wsypujemy do małej miseczki, mieszamy za pomocą rózgi kuchennej (ciasto powinno być dość płynne, w razie potrzeby dolewamy mleka lub dosypujemy mąki).
Wykonanie masa makowa:
Białka oddzielamy od żółtek. W dużej misce ucieramy żółtka z masłem, dodajemy masę makową i mieszamy. A następnie w trzech partiach dodajemy ubite na sztywną piane białka. Całość delikatnie mieszamy i przekładamy na spód z ciasta. Masę makowa wyrównujemy i równomiernie rozlewamy na niej wcześniej przygotowane ciasto. Makowiec pieczemy 60 minut. Wyciągamy z piekarnika i lukrujemy.
Smacznego!
Źródło:http://www.kawaiczekolada.pl/makowiec-tradycyjny-na-kruchym-spodzie