Wykonanie
(składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej)2
jajka1 szklanka
mleka1 szklanka
wody gazowanej1/3 szklanki
oleju lub 1/4 kostki roztopionego
masła (wystudzonego)2 łyżki
cukru pudru2 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniabita śmietana:200 ml
śmietany 30%2 łyżki
cukru pudruWykonanie:gofry:W jajkach oddzielić
żółtka od
białek. Do
żółtek dodać
cukier,
olej,
mleko,
wodę, wymieszać i dodać przesianą
mąkę z proszkiem. Wszystko wymieszać do połączenia się składników.
Białka zmiksować na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. W cieście powinny być małe kawałeczki z piany.Do wypieku użyłam gofrownicy o mocy 700 W (im wyższa moc tym szybciej gofry się wypiekają). Wnętrze gofrownicy przed rozgrzaniem posmarować odrobiną
oleju (górę i dół), aby gofry łatwiej się wyjmowały. Gofrownicę rozgrzać tak jak podane jest w instrukcji jej obsługi.Małą chochlą wylewać do gofrownicy ciasto, rozprowadzić je po formie, zamknąć gofrownicę i piec 5 - 6 minut (gofrownica o mocy 700 W). W czasie pieczenia gofrownicy nie otwierać, gdyż gofry będą gumowe i nie urosną. Czas pieczenia dostosować do posiadanego sprzętu. Zbyt krótkie pieczenie - gofry będą blade i gumowe, zaś zbyt długie - będą twarde. Wlewając ciasto do formy starać się robić to szybko, aby góra i dół gofra były tyle samo czasu pieczone.Po upieczeniu gofry studzić na kratce, nie układać ich jeden na drugim by nie zmiękły. Z przepisu wychodzi 12 gofrów.Podawać według upodobań, kto co lubi. U mnie były z
dżemem wiśniowym,
bananem,
kiwi i
bitą śmietaną. Dobre są również same lub posypane tylko
cukrem pudrem.
bita śmietana:Do zimnej
śmietany dodać
cukier i miksować do uzyskania puszystej, sztywnej pianki. Aby nie przebić zbyt mocno
śmietanki pod koniec miksowania zmniejszyć obroty miksera. Przebicie powoduje powstanie grudek
masła i rozwarstwienie się
śmietanki.