Wykonanie
Eklerki, eklerki
home - made nadeszły!Pyszne, mięciutkie, nie za słodkie, bo z dodatkiem
soku z cytryny. No idealne!Trzeba spróbować! Te z
cukierni się chowają.Proporcje na 2 duże blaszki.Co trzeba?Ciasto:3/4 kostki
masła1,5 szklanki
mąki1,5 szklanki
wody7-8
jajek1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaCo i jak?
Masło i
wodę zagotować. Zdjąć z palnika. Dodać
mąkę. Miksować, tak długo aż ciasto będzie odstawać od garnka.Ostudzić. Gdy wystygnie, do ciasta dodawać pojedynczo
jajka. Miksować. Na końcu dodać
proszek do pieczenia.Ciasto musi być zwarte, nie może się rozlewać na blaszce.Najlepiej wyciskać na blaszkę za pomocą szprycy bądź rękawa cukierniczego z grubą końcówką.Nakładać masę wedle uznania: mogą być podłużne ptysie, okrągłe.Piec w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem, przez 45 minut.Nie wolno otwierać piekarnika podczas pierwszych 30 minut pieczenia, bo ptysie "siądą" i guzik wyjdzie.Krem:3/4 L
mleka2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki krupczatki2 łyżki
mąki kartoflanej250 g
masła1
jajko0,5 szklanki
cukru pudru1 opakowanie
cukru wanilinowegoCo i jak?Z podanej porcji
mleka, odlać 1 szklankę, dodać wszystkie
mąki, wymieszać.Resztę
mleka zagotować. Dodać wcześniejszą miksturę i
jajko. Mieszać.Całość ma
mieć konsystencję budyniu.Ostudzić.
Masło utrzeć z
cukrem pudrem i
cukrem wanilinowym i tak powstałą masę dodawać stopniowo do przygotowanego wcześniej budyniu.Na koniec dodać trochę
soku z cytryny.Eklerki przekroić, nakładać masę. Składać.Można zrobić
lukier albo
polewę czekoladową.Schłodzić w lodówce i szamać.Smacznego!