Wykonanie
Gdy dostałam sporą ilość
pomidorków koktajlowych prosto z ogródka od razu pomyślałam o przygotowaniu clafoutis z ich udziałem;D Podstawowa wersja tego dania jest z
wiśniami, ale występują też takie na słono. Ja dodałam też
kozi ser i
rozmaryn, by smak stał się bardziej wyrazisty. Efekt był świetny. Delikatne ciasto z mocniejszymi akcentami aromatycznego świeżego
rozmarynu, słonego
sera i soczystych, a do tego wręcz słodkich
pomidorków. To według mnie idealny lekki obiad. Zdrowy, niebanalny, a przy tym sycący i prosty do przyrządzenia. Polecam.PS Zapraszam na łódzki Eko Targ w najbliższą sobotę, gdzie razem z
Kasią z Bake&Taste będziemy
mieć swoje stoisko. A na nim same pyszności - wypieki słodkie i słone,
przetwory, granole:)
kozim serem i
rozmarynem- 300g
pomidorków koktajlowych(u mnie czerwonych i żółtych)- 75g
miękkiego sera koziego- 50g
mąki- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1/2 łyżeczki
soli- 1/4 łyżeczki
pieprzu- 1 łyżeczka posiekanego świeżego
rozmarynu+ kilkanaście listków na wierzch- 4
jajka- 1 szklanka
mleka1) Formę do tarty nasmarować
masłem i ułożyć w niej
pomidorki koktajlowe i kawałki
sera.2)
Mąkę przesiać do miski razem z
proszkiem do pieczenia i wmieszać
sól,
pieprz i
rozmaryn.3) W drugiej misce zmiksować
jajka i
mleko i dodać
mąkę.4) Przelać dokładnie zmiksowaną masę do formy, by równomiernie przykryć
pomidorki.5) Wierzch clafoutis posypać listkami
rozmarynu.6) Piec w temperaturze 190 st. C przez ok. 40 minut.Czas przygotowania: 50 minutLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 380 kcal