ßßß Cookit - przepis na TURECKIE GÖZLEME Z ZIOŁAMI / AROMATYCZNYM KURCZAKIEM

TURECKIE GÖZLEME Z ZIOŁAMI / AROMATYCZNYM KURCZAKIEM

nazwa

Wykonanie

Gözleme, to tradycyjne danie kuchni tureckiej. Swoją nazwę wzięło od słowa "göz"(oko). Nawiązuje ona do ciemnych punkcików (przypominających oczy właśnie), które pojawiają się na dobrze wypieczonym cieście. Tradycyjne placki składają się z chrupiącego ciasta i farszu. Poczytałam sobie o nich nieco i na różnych forach znalazłam różne przepisy. Jedni znawcy tej kuchni twierdzili, że podstawą jest dobrze wyrobione ciasto drożdżowe, a inni wręcz przeciwnie, że drożdży do niego się w ogóle nie dodaje. Nie jestem specjalistą, więc nie zamierzam się z nimi kłócić i opowiadać się za jedną z tych stron. Zrobiłam je ostatecznie po swojemu. Zwinęłam je też nieco inaczej, niż robią to tureckie gospodynie.
Ja przygotowałam wersję bezmięsną i wersję z kurczakiem (dla każdego coś pysznego).
Obie bez grama tłuszczu.
TURECKIE GÖZLEME Z ZIOŁAMI
Składniki (4 porcje):
ciasto
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
120 g jogurtu naturalnego
100 ml ciepłej wody
farsz
1 kostka / 250 g sera feta
pęczek świeżej mięty
pęczek świeżej pietruszki
pęczek świeżego koperku
pęczek zielonej cebulki
200 g świeżego szpinaku baby
pieprz czarny mielony
papryka chili w proszku
Składniki (4 porcje):
ciasto
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
120 g jogurtu naturalnego
100 ml ciepłej wody
kurczak
2 filety z kurczaka
1/2 łyżeczki imbiru suszonego
1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
1/4 łyżeczki kuminu
1/4 łyżeczki cynamonu
szczypta pieprzu
szczypta soli
ponadto
1 kostka / 250 g sera feta
pęczek zielonej cebulki
200 g świeżego szpinaku baby
pieprz czarny mielony
papryka chili w proszku
Zarabiamy ciasto.
Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól, wodę i jogurt. Najpierw składniki mieszamy łyżką, by wstępnie się połączyły. Następnie przenosimy je na stolnicę. Ciasto zagniatamy energicznie i cierpliwie. Dobrze wyrobione jest wówczas, gdy zrobi się elastyczne i gładkie (ja zagniatałam je około 8 minut). Gotowe odstawiamy ponownie do miski, by odpoczęło.
Przygotowujemy farsze.
Zioła siekamy drobno.
Fetę kruszymy.
Szpinak płuczemy. Wrzucamy go na rozgrzaną patelnię i podgrzewamy chwilę, żeby puścił wodę. Odciskamy go.
Kurczaka myjemy i osuszamy. Zasypujemy go przyprawami i owijamy papierem do pieczenia.
Mięso pieczemy na suchej patelni bez dodatku tłuszczu. Gotowe (gdy nieco przestygnie) kroimy w drobną kostkę.
Składamy gözleme.
Ciasto dzielimy na 8 części (jeśli wybierzecie tylko jedną wersję, to na 4). Każdy kawałek rozwałkowujemy na kształt koła o średnicy około 25 cm (im cieńszy placek, tym lepszy).
Wersja bezmięsna.
Na środku każdego placka układamy po łyżce sera fety. Następnie dodajemy posiekane zioła, szpinak, świeżo zmielony pieprz i chili w proszku. Zwijamy sakiewki.
Wersja z kurczakiem.
Na środku każdego placka układamy po łyżce sera fety. Następnie dodajemy posiekaną cebulkę zieloną, szpinak, świeżo zmielony pieprz, chili w proszku i 2 łyżki pokrojonego kurczaka. Zwijamy sakiewki.
Pieczemy placki.
Czystą, suchą patelnię rozgrzewamy 2 minuty na średnim ogniu. Układamy na niej nasze placki. Pieczemy je 5 minut z każdej strony.
Przygotowujemy sos czosnkowy.
Do 1 szklanki jogurtu naturalnego dodajemy 5 przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku, sól oraz pieprz do smaku. Mieszamy składniki.
Gözleme kroimy po skosie na dwie części. Podajemy je z sosem i ćwiartkami cytryny (warto skropić nią zwłaszcza te z kurczakiem).
Źródło:http://www.limonkowy.com/2015/11/tureckie-gozleme-z-zioami-aromatycznym.html