Wykonanie
Trwa sezon grillowy, dlatego postanowiłam podzielić się z
Wami przepisem na proste szaszłyki z
kurczaka, które marynuję w
jogurcie i
ketchupie Pudliszki -
mięso jest delikatne o mocno
pomidorowym aromacie, bo
ketchup Pudliszki zawiera aż 190 g
pomidorów na 100 g produktu (bogactwo likopenu, który zapobiega nowotworom i chorobom
serca). Okazuje się też, że pierwszy
ketchup został wyprodukowany przez Pudliszki w latach 20.Szaszłyki z
kurczaka podałam z nietypową, wytrawną
konfiturą z
rabarbaru i
cebuli, czyli chutneyem. Chutney idealnie pasuje do grillowanego
mięsa, a że mamy sezon na
rabarbar warto go przyrządzić. Polecam też:
Karkówka w
ketchupieKrewetki w
ketchupowym cieście .Szaszłyki z
kurczaka z chutneyem
rabarbarowymfilet z piersi kurczaka (około pół kg)duży
jogurt naturalny5 łyżek
ketchupu łagodnego Pudliszkiłyżeczka
słodkiej paprykisól,
pieprzchutney
rabarbarowy:2 gałązki
rabarbaru3
cebule3/4 szklanki
brązowego cukru4 łyżki
octu balsamicznego2 łyżki
wodypłaska łyżeczka
imbiruszczypta
gałki muszkatołowej i
cynamonusól,
czarny pieprzMięso pokroić na długie paseczki - można filety delikatnie rozbić.Przygotować marynatę mieszając
jogurt z
ketchupem Pudliszki,
słodką papryką,
solą i
pieprzem.Do marynaty wrzucić
mięso i zostawić na min. godzinę.Przygotować chutney:
rabarbar oczyścić z włókien i pokroić w kostkę.
Rabarbar razem z
cukrem, pokrojoną w kostkę
cebulką,
octem balsamicznym i
wodą wymieszać w rondlu i zacząć podgrzewać.Gdy zawsze dodać
przyprawy:
imbir,
gałkę muszkatołową,
cynamon,
sól,
pieprz czarny i gotować jeszcze przez 15 minut - co jakiś czas mieszać.Przełożyć do słoiczka.Na namoczonej wcześniej w wodzie patyczki do szaszłyków nadziewać
mięso formując fale.Układać na grillu (z braku pogody użyłam elektryczny) i grillować po kilka minut z każdej strony.Podawać z chutneyem
rabarbarowym.