ßßß Cookit - przepis na Chutney z rabarbaru

Chutney z rabarbaru

nazwa

Wykonanie

W poniedziałek podałam Wam przepis na pyszne i proste do zrobienia szaszłyki z kurczaka, które zaserwowałam z chutneyem rabarbarowym. Chutney z rabarbaru to wytrawna konfitura, słodko-kwaśna idealna do grillowanych mięs czy wędlin. Przepis podaję jeszcze raz by łatwiej było go znaleźć.
2 gałązki rabarbaru
3 cebule
3/4 szklanki brązowego cukru
4 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki wody
płaska łyżeczka imbiru
szczypta gałki muszkatołowej i cynamonu
sól, czarny pieprz
Rabarbar oczyścić z włókien i pokroić w kostkę.
Rabarbar razem z cukrem, pokrojoną w kostkę cebulką, octem balsamicznym i wodą wymieszać w rondlu i zacząć podgrzewać.
Gdy zawsze dodać przyprawy: imbir, gałkę muszkatołową, cynamon, sól, pieprz czarny i gotować jeszcze przez 15 minut - co jakiś czas mieszać.
Przełożyć do słoiczka, trzymać w lodówce do tygodnia - można pasteryzować, a wtedy cieszyć się konfiturą zimą.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2014/05/chutney-z-rabarbaru.html