Wykonanie
W poniedziałek podałam Wam przepis na pyszne i proste do zrobienia szaszłyki z
kurczaka, które zaserwowałam z chutneyem
rabarbarowym. Chutney z
rabarbaru to wytrawna
konfitura, słodko-kwaśna idealna do grillowanych
mięs czy
wędlin. Przepis podaję jeszcze raz by łatwiej było go znaleźć.
2 gałązki
rabarbaru3
cebule3/4 szklanki
brązowego cukru4 łyżki
octu balsamicznego2 łyżki
wodypłaska łyżeczka
imbiruszczypta
gałki muszkatołowej i
cynamonusól,
czarny pieprzRabarbar oczyścić z włókien i pokroić w kostkę.
Rabarbar razem z
cukrem, pokrojoną w kostkę
cebulką,
octem balsamicznym i
wodą wymieszać w rondlu i zacząć podgrzewać.Gdy zawsze dodać
przyprawy:
imbir,
gałkę muszkatołową,
cynamon,
sól,
pieprz czarny i gotować jeszcze przez 15 minut - co jakiś czas mieszać.Przełożyć do słoiczka, trzymać w lodówce do tygodnia - można pasteryzować, a wtedy cieszyć się
konfiturą zimą.