Wykonanie
Jesień, zima... Czas, kiedy powinniśmy rozgrzewać się od środka. Są
przyprawy, które w tej roli podgrzewacza świetnie się sprawdzają. Są nimi np.
cynamon,
imbir... I dziś właśnie chcę Wam zaproponować
imbir w wersji kandyzowanej do
herbatki :) Trzeba mu poświęcić chwilę, ale nie zrażajcie się. Efekt jest piorunujący :)
Składniki:350 g świeżego
imbiru500 g
brązowego cukru3 szkl.
wodyszczypta
soliSposób przygotowania:
Imbir obierz ze skórki - najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw. Pokrój na cienkie plasterki. Przełóż
imbir do garnka i zalej
wodą - tak, by go przykryć. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Odlej
wodę, zalej świeżą i powtórz gotowanie. Ponownie odlej.Do odgotowanego
imbiru dodaj
wodę,
cukier i
sól - proporcje z przepisu. Gotuj tak długo, aż
syrop będzie miał konsystencję ciekłego
miodu. Zajmuje to około 10-15 minut od zagotowania.Ostudź, przełóż do słoiczków i przechowuj w lodówce.