ßßß Cookit - przepis na Chutney z rabarbaru z suszoną śliwką i imbirem

Chutney z rabarbaru z suszoną śliwką i imbirem

nazwa

Wykonanie

Bardzo pyszne połączenie smaków. Chutney z rabarbaru jest słodkie i pikantne jednocześnie. Udało mi się tak wyważyć smaki, że jeden idealnie współgra z drugim. Nuta imbiru jest wyczuwalna, ale świetnie podkręca smak całości. Chutney jest idealnym dodatkiem do mięs, wędlin i serów. Z powodzeniem zastępuje żurawinę czy borówkę, a smakuje naprawdę oryginalnie. Polecam :)
Składniki:
200 g rabarbaru
150 g cebuli
120 g cukru
10 suszonych śliwek
5 łyżek octu balsamicznego
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1/8 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki, dodać cukier, posiekane suszone śliwki, pokrojoną w kostkę cebulę oraz ocet balsamiczny. Podlać dwoma łyżkami wody i podgrzewać na wolnym ogniu, aż rabarbar puści sok. Kiedy składniki zaczną się gotować dodać przyprawy i gotować na większym ogniu przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Gotowe chutney przestudzić i przełożyć do wyparzonego słoika. Wstawić do lodówki. Zużyć w ciągu 7 dni.
Rada: Z tych proporcji składników wychodzi 1 (ok. 250 ml) słoiczek chutney.
Chutney można też pasteryzować gotując w słoikach przez 15 minut.
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2013/06/chutney-z-rabarbaru-z-suszona-sliwka-i.html