Wykonanie
Bardzo pyszne połączenie smaków. Chutney z
rabarbaru jest słodkie i pikantne jednocześnie. Udało mi się tak wyważyć smaki, że jeden idealnie współgra z drugim. Nuta
imbiru jest wyczuwalna, ale świetnie podkręca smak całości. Chutney jest idealnym dodatkiem do
mięs,
wędlin i
serów. Z powodzeniem zastępuje
żurawinę czy
borówkę, a smakuje naprawdę oryginalnie. Polecam :)
Składniki:200 g
rabarbaru150 g
cebuli120 g
cukru10 suszonych
śliwek5 łyżek
octu balsamicznegosól (do smaku)świeżo zmielony
czarny pieprz (do smaku)1/2 łyżeczki mielonego
imbiru1/4 łyżeczki mielonego
cynamonu1/8 łyżeczki świeżo startej
gałki muszkatołowejRabarbar pokroić na mniejsze kawałki, dodać
cukier, posiekane
suszone śliwki, pokrojoną w kostkę
cebulę oraz
ocet balsamiczny. Podlać dwoma łyżkami
wody i podgrzewać na wolnym ogniu, aż
rabarbar puści sok. Kiedy składniki zaczną się gotować dodać
przyprawy i gotować na większym ogniu przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Gotowe chutney przestudzić i przełożyć do wyparzonego słoika. Wstawić do lodówki. Zużyć w ciągu 7 dni.Rada: Z tych proporcji składników wychodzi 1 (ok. 250 ml) słoiczek chutney.Chutney można też pasteryzować gotując w słoikach przez 15 minut.