Lubię pierś z kurczaka głównie ze względu na to, że jest niekłopotliwa w przygotowaniu, poddaje się smakowym modyfikacjom, jest ogólnodostepna i stosunkowo niedroga. Może nie jest to zbyt szlachetne mięso, ale nie będzie przesadą gdy stwierdzę, że króluje na polskich stołach. Na moim także. Dzisiejsza propozycja to pierś marynowana w bardzo aromatycznym jogurtowym sosie i zapiekana w domowej panierce.SKŁADNIKImarynata300 g jogurtu naturalnegołyżeczka soliłyżeczka mielonego imbirułyżeczka kurkumyłyżeczka mielonej kolendryłyżeczka mielonej paprykipanierka3/4 szkl. bułki tartejłyżeczka mielonej kolendryłyżeczka mielonej papryki1/3 łyżeczki pieprzudwie piersi z kurczaka przecięte wzdłuż na 4 filetyWYKONANIEJogurt mieszamy z przyprawami. Do powstałej marynaty wkładamy filety z kurczaka. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą dobę).Bułkę tartą mieszamy z przyprawami.Mięso wyjmujemy z marynaty, obtaczamy w bułce tartej i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Całość zapiekamy w piekarniku.