Wykonanie
Gözleme, to tradycyjne danie kuchni tureckiej. Swoją nazwę wzięło od słowa "göz"(oko). Nawiązuje ona do ciemnych punkcików (przypominających oczy właśnie), które pojawiają się na dobrze wypieczonym cieście. Tradycyjne placki składają się z chrupiącego ciasta i farszu. Poczytałam sobie o nich nieco i na różnych forach znalazłam różne przepisy. Jedni znawcy tej kuchni twierdzili, że podstawą jest dobrze wyrobione
ciasto drożdżowe, a inni wręcz przeciwnie, że
drożdży do niego się w ogóle nie dodaje. Nie jestem specjalistą, więc nie zamierzam się z nimi kłócić i opowiadać się za jedną z tych stron. Zrobiłam je ostatecznie po swojemu. Zwinęłam je też nieco inaczej, niż robią to tureckie gospodynie.Ja przygotowałam wersję bezmięsną i wersję z
kurczakiem (dla każdego coś pysznego).Obie bez grama tłuszczu.TURECKIE GÖZLEME Z
ZIOŁAMISkładniki (4 porcje):ciasto2 i 1/4 szklanki
mąki pszennejszczypta
soli120 g
jogurtu naturalnego100 ml ciepłej
wodyfarsz1 kostka / 250 g
sera fetapęczek świeżej
miętypęczek świeżej
pietruszkipęczek świeżego
koperkupęczek
zielonej cebulki200 g
świeżego szpinaku baby
pieprz czarny mielony
papryka chili w proszkuSkładniki (4 porcje):ciasto2 i 1/4 szklanki
mąki pszennejszczypta
soli120 g
jogurtu naturalnego100 ml ciepłej
wodykurczak2
filety z kurczaka1/2 łyżeczki
imbiru suszonego1/2 łyżeczki
papryki słodkiej w proszku1/2 łyżeczki mielonych nasion
kolendry1/4 łyżeczki kuminu1/4 łyżeczki
cynamonuszczypta
pieprzuszczypta
soliponadto1 kostka / 250 g
sera fetapęczek
zielonej cebulki200 g
świeżego szpinaku baby
pieprz czarny mielony
papryka chili w proszkuZarabiamy ciasto.Do dużej miski przesiewamy
mąkę. Dodajemy
sól,
wodę i
jogurt. Najpierw składniki mieszamy łyżką, by wstępnie się połączyły. Następnie przenosimy je na stolnicę. Ciasto zagniatamy energicznie i cierpliwie. Dobrze wyrobione jest wówczas, gdy
zrobi się elastyczne i gładkie (ja zagniatałam je około 8 minut). Gotowe odstawiamy ponownie do miski, by odpoczęło.Przygotowujemy farsze.
Zioła siekamy drobno.
Fetę kruszymy.
Szpinak płuczemy. Wrzucamy go na rozgrzaną patelnię i podgrzewamy chwilę, żeby puścił
wodę. Odciskamy go.
Kurczaka myjemy i osuszamy. Zasypujemy go
przyprawami i owijamy papierem do pieczenia.
Mięso pieczemy na suchej patelni bez dodatku tłuszczu. Gotowe (gdy nieco przestygnie) kroimy w drobną kostkę.Składamy gözleme.Ciasto dzielimy na 8 części (jeśli wybierzecie tylko jedną wersję, to na 4). Każdy kawałek rozwałkowujemy na kształt koła o średnicy około 25 cm (im cieńszy placek, tym lepszy).Wersja bezmięsna.Na środku każdego placka układamy po łyżce
sera fety. Następnie dodajemy posiekane
zioła,
szpinak, świeżo zmielony
pieprz i
chili w proszku. Zwijamy sakiewki.Wersja z
kurczakiem.Na środku każdego placka układamy po łyżce
sera fety. Następnie dodajemy posiekaną
cebulkę zieloną,
szpinak, świeżo zmielony
pieprz,
chili w proszku i 2 łyżki pokrojonego
kurczaka. Zwijamy sakiewki.Pieczemy placki.Czystą, suchą patelnię rozgrzewamy 2 minuty na średnim ogniu. Układamy na niej nasze placki. Pieczemy je 5 minut z każdej strony.Przygotowujemy
sos czosnkowy.Do 1 szklanki
jogurtu naturalnego dodajemy 5 przeciśniętych przez praskę ząbków
czosnku,
sól oraz
pieprz do smaku. Mieszamy składniki.Gözleme kroimy po skosie na dwie części. Podajemy je z sosem i ćwiartkami
cytryny (warto skropić nią zwłaszcza te z
kurczakiem).