Wykonanie
Po woli kończę sezon
dyniowy. Z niecierpliwością
będę czekała do kolejnego, gdyż warzywo to
daje wiele nieograniczonych możliwości. W tym roku wrzuciłam na bloga przepisy na: lekkie babeczki z
dynią,
kardamonem oraz
cynamonem,
waniliowo-
dyniowy deser z
serkiem mascarpone, ostrą korzenną zupę z dyni z
pistacjami, placki z dyni z
kozim serem,
dyniowy sernik z
polewą czekoladową, zupę z dyni na słono z
fetą, ciasto
dyniowe z
masłem orzechowym,
makaron z
kurczakiem i
cukinią w sosie
dyniowym,
dyniowe ciasteczka .Zupy z
dynią są najczęściej lekkie, a ich przeciwnicy wręcz nawet mówią, że mało treściwe. Dziś prezentuję przepis na krem z dodatkiem
tuńczyka oraz kwaśnej
śmietany. Powinno posmakować też amatorom
morskich smaków. Szczególnie ciekawy efekt otrzymamy używając dyni Hokkaido o wspaniałym
kasztanowym smaku.600 g miąższu dyni Hokkaido (lub musu
dyniowego)350 g
ziemniaków200 g
marchewki1 duża
cebula1 puszka
tuńczyka w sosie własnym600 ml
bulionu drobiowego100 ml
mlekagranatsól,
pieprz,
chillikwaśna
śmietana do przybrania
natka pietruszkiDo garnka wlewamy
bulion, wrzucamy miąższ dyni,
ziemniaki,
marchew, posiekaną
cebulę i gotujemy przez 40 minut. 15 minut przed podaniem dodajemy
mleko, a także
przyprawy. Przy pomocy blendera przerabiamy zupę na gładki krem. Po rozlaniu do miseczek, ozdabiamy kleksem z kwaśniej
śmietany, dodajemy
mięso tuńczyka, posiekaną
natkę pietruszki i posypujemy nasionami
granatu.