Wykonanie
Część teoretyczną mamy już za sobą, możemy zatem przejść do części praktycznej. Przez kilka kolejnych dni pojawi się parę przepisów z wykorzystaniem dyni
między innymi: receptury na zupy, placki, sernik, ciasto. Będzie też coś o tym, co można zrobić z niewielkiej uchiki
kuri (dyni Hokkaido), o
kasztanowym smaku. Zaczniemy od zupy na słono, czyli lekkiego kremu z dodatkiem
fety .600 g miąższu dyni (lub musu
dyniowego)250 g
ziemniaków200 g
marchewki1 duża
cebula600 ml
bulionu drobiowego100 g
sera fetasól,
pieprz,
oregano,
bazylia, odrobina
chilliDo garnka wlewamy
bulion, wrzucamy miąższ dyni,
ziemniaki (pokrojone w kostkę),
marchew oraz posiekaną
cebulę i gotujemy przez 40-45 minut. 1o minut przed podaniem dodajemy
przyprawy. Przy pomocy blendera przerabiamy zupę na gładki krem. Po rozlaniu do miseczek, na wierzch wrzucamy kilka kostek
sera feta, posypujemy
chilli i ozdabiamy świeżymi
ziołami.