ßßß Cookit - przepis na Zupa z dyni z kindziukiem, kuskusem i chilli

Zupa z dyni z kindziukiem, kuskusem i chilli

nazwa

Wykonanie

Już jesień, czyli czas ciepłych rozgrzewających zup . Tym razem będzie to bardzo treściwy krem z dyni .
600 g miąższu dyni (lub musu dyniowego)
200 g ziemniaków
200 g marchewki
4 duże łyżki kuskusu
1 mała cebula
600 ml bulionu drobiowego
1/2 papryczki chilli
kindziuk w plasterkach
kwaśna śmietana
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Do garnka wlewamy bulion, wrzucamy miąższ dyni, ziemniaki pokrojone w kostkę, marchew i posiekaną cebulę po czym gotujemy przez 40 minut. Około 10 minut przed końcem gotowania doprawiamy zupę solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i papryczką chilli pokrojoną w cienkie paseczki. Przy pomocy blendera przerabiamy zupę na gładki krem. Dodajemy kuskus i gotujemy kolejne 5-7 minut. Na rozgrzanej patelni układamy plastry kindziuku i podsmażamy je aż zrobią się ciemniejsze i chrupiące. Gotową zupę rozlewamy do misek, ozdabiamy chipsem z kindziuku i kwaśną śmietaną.
Źródło:http://www.kuchniokracja.hanami.pl/index.php/zupa-z-dyni-z-kindziukiem-kuskusem-i-chilli