W sierpniu dynia? Chyba trochę za szybko... ale nie mogłam się oprzeć :DSKŁADNIKI1 nieduża dynia hokkaido(ok 1-1,5kg)1 cebula1 ziemniak200ml śmietanypestki chillisól, pieprz, lubczyk, suszona włoszczyznaWydrążyć z dyni cały środek. Skorupę z miąższem pokroić na niewielkie kawałki, obrać ziemniaka i też pokroić na kawałki. Zeszklić na oleju pokrojoną w kostkę cebulkę, dodać dynię i ziemniaka. Smażyć ok 10 minut. W tym czasie przygotować bulion warzywny z suszonej włoszczyzny i soli, doprowadzić do wrzenia, dodać podsmażone warzywa.Gotować kolejne 10 minut do miękkości. Doprawić lubczykiem i pieprzem. W razie potrzeby odlać wody by było jej tyle by minimalnie przykrywała warzywa. Zblenderować ze śmietaną.Podprażyć pestki dyni z mielonym chilli.Zupę podawać z kleksem śmietanowym i oprószoną pestkami.Smacznego!!!