Wykonanie
Co ja poradzę, że tak lubię warzywa ? Przede wszystkim dobrze się czuję po takich posiłkach. Dodatkowo bardzo mi smakują, więc co zrobić ;) Pyszna 'sałatka',
dynia rządzi dalej.Obowiązków niestety coraz więcej... Jakoś trzeba się zmotywować, to może później nie będzie źle ;)Składniki (2 porcje):- 2 podłużne
buraki- 2
ziemniaki- 1
cebula- 300 g dyni- 2
marchewki-
oliwki czarne- garść
sezamu- garść pokrojonej/ pokruszonej
fety-
sól,
pieprz,
bazylia,
oregano,
papryka słodka, ostra-
olej rzepakowy (kilka łyżek)
Buraki,
ziemniaki,
marchewki obrać, pokroić wzdłuż w paski.
Cebulę obrać, pokroić w piórka.
Dynię obrać, usunąć miąższ, pokroić w cienkie plasterki.
Oliwki przekroić na pół. Wszystkie warzywa wymieszać, dodać
olej,
przyprawy, dokładnie wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać
fetą. Piec w 200 stopniach ok. 20-30 minut. W trakcie pieczenia, chociaż 2
razy przemieszać warzywa w naczyniu. W połowie pieczenia posypać
sezamem albo po wyjęciu z piekarnika.