ßßß
Co ja poradzę, że tak lubię warzywa ? Przede wszystkim dobrze się czuję po takich posiłkach. Dodatkowo bardzo mi smakują, więc co zrobić ;) Pyszna 'sałatka', dynia rządzi dalej.Obowiązków niestety coraz więcej... Jakoś trzeba się zmotywować, to może później nie będzie źle ;)Składniki (2 porcje):- 2 podłużne buraki- 2 ziemniaki- 1 cebula- 300 g dyni- 2 marchewki- oliwki czarne- garść sezamu- garść pokrojonej/ pokruszonej fety- sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka słodka, ostra- olej rzepakowy (kilka łyżek)Buraki, ziemniaki, marchewki obrać, pokroić wzdłuż w paski. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Dynię obrać, usunąć miąższ, pokroić w cienkie plasterki. Oliwki przekroić na pół. Wszystkie warzywa wymieszać, dodać olej, przyprawy, dokładnie wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać fetą. Piec w 200 stopniach ok. 20-30 minut. W trakcie pieczenia, chociaż 2 razy przemieszać warzywa w naczyniu. W połowie pieczenia posypać sezamem albo po wyjęciu z piekarnika.