Wykonanie
Zupy
dyniowe są w czołówce moich ulubionych. Trzeba przyznać, że sama
dynia ma dość łagodny, mało wyrazisty smak, który nabiera mocy dopiero w połączeniu z dodatkami. Jej miąższ jest miękki, aksamitny, delikatny, co znacząco wpływa na fakturę potraw. Trudno mi wybrać najlepszą zupę
dyniową, gdyż każda jaką robię jest inna. Dziś przepis dla wszystkich, którzy lubią połączenie dyni z sezonowaną
szynką.600 g miąższu dyni (lub musu
dyniowego)200 g
ziemniaków200 g
marchewki1 mała
cebula500 ml
bulionu drobiowegopół pęczka
natki pietruszkipomidory koktajlowe
szynka sezonowana w plasterkach1 łyżka
masłasól,
pieprz, cząberDo garnka wlewamy
bulion, wrzucamy miąższ dyni,
ziemniaki pokrojone w kostkę,
marchew i posiekaną
cebulę po czym gotujemy przez 40 minut. Około 10 minut przed końcem gotowania doprawiamy zupę
solą,
pieprzem i cząbrem. Przy pomocy blendera przerabiamy zupę na gładki krem. Dodajemy drobno posiekaną
natkę pietruszki i gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 10-15 minut. Na sam koniec dodajemy łyżkę
masła i dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni układamy plastry
szynki sezonowanej i podsmażamy je aż zrobią się ciemniejsze i chrupiące.
Pomidory koktajlowe myjemy, osuszamy i kroimy na pół. Gotową zupę rozlewamy do misek, ozdabiamy
chipsem z
szynki sezonowanej,
pomidorami koktajlowymi oraz
natką pietruszki.