ßßß
Składniki:500 g filetów ze świeżego śledzia5 łyżek tartej bułki1 jajko, rozmącone2 łyżki posiekanej natki pietruszkisól i czarny pieprz do smakuolej do smażeniaZalewa octowa¾ l wody100 ml octu1½ łyżeczki soli2 liście laurowe3 ziarna angielskiego ziela2 goździki5 ziaren czarnego pieprzu1 łyżeczka cukruDopraw śledzie solą i pieprzem. Rozgrzej olej na patelni. Zanurz śledzie w rozmąconym jajku, a następnie obtocz w bułce wymieszanej z pietruszką. Smaż śledzie po obu stronach na złoty kolor. Przygotuj zalewę gotując wszystkie składniki w rondelku. Zestaw do ostudzenia. Ułóż śledzie w słoiku i zalej zalewą. Przechowuj w lodówce do 2 tygodni.Polecane przepisyŚledzie w oleju – jak zrobić śledzieŚledzie ze śliwką, cebulką i orzechamiTradycyjne rolmopsy z ogorkiem kiszonymCzyżby już świątecznie…