ßßß
Cookit - przepis na Śledź smażony w zalewie
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Śledź smażony w zalewie
Składniki
Śledź świeży
Bułka tarta
Jajko
Natka pietruszki
Olej
Woda
Ocet
Sól
Liść laurowy
Ziele angielskie
Goździk
Pieprz czarny
Cukier
Śledź
Śliwki
Cebula
Orzechy
Ogórek kiszony
Wykonanie
Kolejna porcja świątecznego
śledzia
już gotowa,
śledź
smażony w zalewie octowej. Bardzo popularne danie w Szwecji ale i spotykane w niektórych regionach Polski. Szwedzkie
śledzie
są wspaniałe. Oczyszczone z ości po mistrzowsku są po prostu idealne do smażenia. Takie
śledzie
lubię, pyszne do
chleba
czy do
ziemniaków
. Smażę
śledzie
z podwójnej porcji. Część wykorzystuję na obiad, a resztę marynuję w zalewie octowej.
Składniki:500 g filetów ze
świeżego śledzia
5 łyżek
tartej bułki
1
jajko
, rozmącone2 łyżki posiekanej
natki pietruszki
sól
i
czarny pieprz
do smaku
olej
do smażeniaZalewa octowa¾ l
wody
100 ml
octu
1½ łyżeczki
soli
2
liście laurowe
3 ziarna
angielskiego ziela
2
goździki
5 ziaren
czarnego pieprzu
1 łyżeczka
cukru
Dopraw
śledzie
solą
i
pieprzem
. Rozgrzej
olej
na patelni. Zanurz
śledzie
w rozmąconym
jajku
, a następnie obtocz w
bułce
wymieszanej z
pietruszką
. Smaż
śledzie
po obu stronach na złoty kolor. Przygotuj zalewę gotując wszystkie składniki w rondelku. Zestaw do ostudzenia. Ułóż
śledzie
w słoiku i zalej zalewą. Przechowuj w lodówce do 2 tygodni.Polecane przepisy
Śledzie
w
oleju
– jak zrobić
śledzie
Śledzie
ze
śliwką
,
cebulką
i
orzechami
Tradycyjne rolmopsy z
ogorkiem kiszonym
Czyżby już świątecznie…
Źródło:
http://codojedzenia.pl/sledz-smazony-w-zalewie
Przepisy powiązane
Śledzie na zimno w śliwkowo-cebulowym sosie
Śledź smażony w zalewie octowej
Skrzydełka w zalewie octowej
kulki z zielonych śledzi w zalewie
Śledzie marynowane w occie
Składniki powiązane (0)