Wykonanie
Tradycyjnie świeży smażony
śledź smakuje wyśmienicie, a po paru dniach leżakowania w zalewie octowej jest jeszcze lepszy. Podany z
ziemniakami z
wody to pyszny obiad, z
pieczywem super kolacja. W taki sam sposób można przygotować inne małe
rybki jak płotki lub
leszcze. Jest to jednocześnie dobry sposób na konserwację i zagospodarowanie nadmiaru złowionych samodzielnie ryb. Po raz pierwszy zrobiłam opiekane
śledzie samodzielnie i jestem zaskoczona smakiem. Są genialne, bo delikatna zalewa octowa nie zabija pysznego smaku smażonych rybek, te dwa smaki łączą się bardzo harmonijnie i przenikają wzajemnie. W kupnych dominuje niestety głównie smak
octu. Polecam przepis,
śledzie są przepyszne!Składniki:
około 2 kg
śledzi - 18 sztuk3 słoiki a`750 ml1200 ml
wody250 ml
octu 10% lub 100 ml 25 %3
listki laurowe6-9 ziarenek
ziela angielskiego1-2 łyżki
gorczycy10 łyżeczek
cukru2 łyżeczki
soli1-2
cebule1-2
jajkabułka tartaolej do smażenia
sólWykonanie:
śledzie oprawić. Odciąć głowy, przeciąć
rybę ostrym nożem wydłuż tułowia i pozbyć się wnętrzności, następnie dobrze wypłukać pod bieżącą
wodą.
Tuszki śledzi osuszyć, następnie posolić z zewnątrz i w środku
ryby obtoczyć w rozbełtanym
jajku, następnie w
bułce tartej i usmażyć na rumiano z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Usmażone
śledzie odkładać na papierowy ręcznik w międzyczasie przygotować zalewę
octową. Zagotować
wodę z
octem i
przyprawami. Do gorącej zalewy dodać obraną i pokrojoną w piórka lub krążki
cebulę. Odstawić do wystudzeniaprzestudzone
śledzie układać w słojach ogonkami do góry. Przeciętnie w słoiku
mieści się 6
śledzi.
Cebulę i
przyprawy z zalewy podzielić na 3 słoiki i zalać przestudzoną zalewą. Wstawić do lodówki. Pozostawić 1-2 dni by smaki się przegryzły
śledzie przechowywałam w lodówce najdłużej ponad miesiąc (zrobiłam wówczas naprawdę sporą ilość słoików), czy można dłużej niestety nie wiem.
Mogę tylko powiedzieć, że
śledzie w słoikach zamknęły się same i były jak zapasteryzowaneSMACZNEGO !Uwagi: zamiast w
jajku i
bułce tartej śledzie można obtoczyć w samej
mące. Są równie smaczne i na pewno dużo mniej kaloryczne.
.