Wykonanie
Dzisiaj ostatki. zapraszam zatem na pyszne pieczone marynowane
śledziki. Warte zrobienia, bo wybornie smakują....polecam :)

Składniki :_______________________1 kg świeżych
tuszek śledziowych1 duża
cebula2
liście laurowe6 ziarenek
ziela angielskiego1 łyżeczka
soli3 łyżeczki
cukru1/2 szklanki
octu2 szklanki
wodyolej do smażenia
mąka do panierowania1
jajko
Przygotowanie:_______________________
Śledzie umyć i panierować w
mące, rozbełtanym
jajku, po czym ponownie w
mące. Na patelni dobrze rozgrzać
olej i ułożyć
ryby. Smażyć na złoty kolor na niedużym ogniu około 15-20 min , przewracając z jednej strony na drugą.W międzyczasie przygotować marynatę. Do garnuszka wlać
wodę i wrzucić pokrojoną w piórka
cebulę oraz
przyprawy. Gotować do momentu aż
cebula zmięknie, następnie dodać
ocet i zagotować. Ja lubię zalewę słodko-kwaśną, wiec nie żałuję
cukru i zdarza mi się czasem jeszcze na koniec ją dosłodzić.
Śledzie przełożyć do miki, zalać gorąca marynatą.Odstawić do ostygnięcia , a
potem na kilkanaście godzin umieścić w lodówce.

Smacznego!