Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Ciężko jest mi powiedzieć czy Halloween stał się już październikową tradycją. Według mnie jeśli możemy spędzić z dzieciakami czas w miły i ciekawy sposób przygotować całą masę przekąsek, razem zagniatając ciasto na
ciasteczka powinien nią być. Dla mnie, Halloween zaczyna się już kilka dni wcześniej. Przygotowuję babeczki,
ciastka i
słodycze dla gości restauracyjnych, dla moich
bliskich ale też dla dużych i małych amatorów
słodyczy i psikusów.Chciałam pokazać Wam kilka amerykańskich przepisów na najlepsze Halloween pod słońcem, a właściwie pod księżycem, w końcu wiedźma czy duch w promieniach słońca nie byłby aż tak straszny jak ten widziany w nowiu.Historia HalloweenDo Polski przywędrowało w latach 90tych. Samo słowo oznacza tyle co Wigilia Dnia Wszystkich Świętych (All Hallow’s Eve). Najhuczniej świętują je Amerykanie, Kanadyjczycy i Brytyjczycy. Święto Halloween jest połączeniem mitologicznych wierzeń starożytnych Greków i Rzymian, którzy z zaangażowaniem oddawali cześć swoim zmarłym. Badacze twierdzą, również że zapoczątkowały je ludy celtyckie na czele z irlandzkimi kapłanami – druidami. Jesienna pogoda sprzyjała wierzeniom w zacieranie granicy
między światami rzeczywistym a niematerialnym.Święto duchów motywowało do przebierania się za stwory mające odstraszać nomen omen inne złowrogie stworzenia. Przerażające
dynie, wiedźmy, wampiry, zombie i szkielety miały skutecznie płoszyć swoich „kamratów” jako straszniejsze i większe od nich.Dziś jest to święto przede wszystkim marketingowe. Ale zabawa w przepieranki może być przyjemna więc nie powinniśmy widzieć w niej jedynie zwyczajnego zbierania
cukierków. Jeśli przygotujemy z dzieckiem smaczne przekąski uczymy je pomagania innym, bycia uczynnym a później także dzielenia się efektami swojej pracy.NAJLEPSZE PRZEPISY NA HALLOWEEN:1. PALUCHY WIEDŹMTe chrupiące
ciasteczka są jednymi z moich ulubionych. Chrupiące kruche paluchy z
migdałami zamiast paznokci są pyszną przekąską dla najmłodszych i nie tylko.Wystarczy wymieszać 500 g
mąki, 250 g
masła, 200 g
cukru pudru, 100 g mielonych
migdałów i 4
żółtka. Zagnieść ciasto schłodzić je, rozwałkować na grubość 10 mm. Po czym pociąć je na porcje ciasta długości palucha.
Ciastka formować rolując na desce. Na czubku każdego przymocowywać
migdał, a same paluchy naciąć formując paliczki. Układać na blaszce i piec 20 minut w 180 stopniach.Maczane w
dżemie owocowym roztopionym w
soku jabłkowym to przekąska z krwawym sosem!2. MUMIE Z
PARÓWEK:Najprostszą przekąską będą
parówkowe lub
kiełbaskowe mumie! Wystarczy użyć dobrej jakości kruchego ciasto lub
ciast francuskiego.
Ciasto pociąć w długie paseczki.
Parówki posmarować rozmąconym
jajkiem i owinąć je
ciastem. Układać na blaszce, ponownie posmarować
jajem i piec w 180 stopniach, aż ciasto się zezłoci. Wybierajcie
parówki o zmniejszonej zawartości tłuszczu o minimum 85% zawartości
mięsa.Przerażające ślepia zróbcie z
keczupu,
musztardy lub
czarnuszki (choć tej dzieci zazwyczaj nie lubią).3. STRASZNE MINI PIZZEGotowy spód do pizzy (bez konserwantów) rozłóż na desce. Wykrój z niego
kubkiem 10 cm kółka. Posmaruj je przetartymi z
ziołami pomidorami. Na nim ułóż plasterki
sera tworząc wzór mumii. Z przekrojonej na pół
oliwki powstaną śliczne
oczęta naszych szkaradnych pizz!Zapiekaj w 200 stopniach przez 15 minut. Podawaj gorące z
sosem pomidorowym!4. STRASZNE SOWYPrzygotowanie takich sów jest banalnie proste. W tym miejscu postanowiłam wymienić konkretne elementy dekoracyjne, aby łatwiej byłoby je kupić w sklepie. Potrzebne będą:duże pączkowe precle
biała czekolada lub
lukier królewski
ciastka Oreokropelki
czekoladyczarne fasolki lub żelki colaczarna posypka czekoladowaczarne lub kolorowe długie lizaki na choinkęczarny
cukier kryształ
Precle oblej polewą:
czekoladą lub lukrem. Szybko przyklej oczy z
ciastek Oreo. Na nich zrób kleksy
czekolady a na nich ułóż kropelki będące źrenicami sowy. Nad nimi umieść pokrojone lizaki –
brwi. Sowę posyp czarną drobną posypką. Z fasolki/żelki zrób nos. Na dole sowy umieść grubszą posypkę lub drobne
wafelki w czekoladzie.Smacznego!5. UPIORNE BURGERYDzieciaki lubią fast foody. Jeśli podasz swojemu milusińskiemu takiego burgera na pewno zje go z wielką przyjemnością! Zamiast
pszennej bułki wybierz razową, a burgery przygotuj z pełnowartościowej
wołowiny – źródła
białka i żelaza. Mali wegetarianie mogą dostać pod pierzynką burgera z
czarnej fasoli!W
serze tostowym (polecam
cheedar) wytnij buźki duszków i podawaj zapieczone burgery na połówkach
bułki. Warto aby na talerzach znalazły się też Potworne
Jabłkowe Paszcze.
6. POTWORNE
JABŁKOWE PASZCZEDzieci lubią
jabłka. Znają je dobrze bo są łatwo dostępne w sklepach i to przez cały rok. Pyszne soczyste
jabłka pokrój na połowy. Wykrój gniazda nasienne. Następnie przetnij
owoce tak aby w środku powstała luka na zęby i obetnij
spody aby swobodnie stały na talerzu. W miejscu wyciętego kawałka powbijaj paski
migdałów (gotowe cięte
migdały można kupić w każdym sklepie) aby utworzyć szczęki
jabłkowych potworów.
Czułki zrób z kawałków paluszków, a na nich lukrem lub klejem cukierniczym poprzyklejaj kolorowe
groszki aby stwory mogły Cię widzieć!7. ROBACZYWY
MUS CZEKOLADOWYMus czekoladowy to popularny dziecięcy deser. Wystarczy wymieszać roztopioną
czekoladę z
żółtkami ubitymi z
cukrem, po czym wmieszać do masy ubite
białka. Mus przelać do foremek. Po czym posypać zmiksowanymi na piach czarnymi
ciastkami Oreo. A na wierzchu obowiązkowo – żelki robaki!
WSZYSTKIEGO SMACZNEGO I STRASZNEGO!źródła::http://ourbestbites.com/http://www.tipjunkie.com/post/halloween-food-treats-recipes/Powiązane notki:Wegańskie ciasto z dyni na Halloween
Ciasteczka migdałowe – paluchy wiedźmy na Halloween
Budyń z dyni makaronowej z
orzechami – na HalloweenEkspresowe zdrowe i słodkie
Rogale niby marcińskie