ßßß Cookit - przepis na 7 najlepszych przekąsek na Halloween

7 najlepszych przekąsek na Halloween

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Ciężko jest mi powiedzieć czy Halloween stał się już październikową tradycją. Według mnie jeśli możemy spędzić z dzieciakami czas w miły i ciekawy sposób przygotować całą masę przekąsek, razem zagniatając ciasto na ciasteczka powinien nią być. Dla mnie, Halloween zaczyna się już kilka dni wcześniej. Przygotowuję babeczki, ciastka i słodycze dla gości restauracyjnych, dla moich bliskich ale też dla dużych i małych amatorów słodyczy i psikusów.
Chciałam pokazać Wam kilka amerykańskich przepisów na najlepsze Halloween pod słońcem, a właściwie pod księżycem, w końcu wiedźma czy duch w promieniach słońca nie byłby aż tak straszny jak ten widziany w nowiu.
Historia Halloween
Do Polski przywędrowało w latach 90tych. Samo słowo oznacza tyle co Wigilia Dnia Wszystkich Świętych (All Hallow’s Eve). Najhuczniej świętują je Amerykanie, Kanadyjczycy i Brytyjczycy. Święto Halloween jest połączeniem mitologicznych wierzeń starożytnych Greków i Rzymian, którzy z zaangażowaniem oddawali cześć swoim zmarłym. Badacze twierdzą, również że zapoczątkowały je ludy celtyckie na czele z irlandzkimi kapłanami – druidami. Jesienna pogoda sprzyjała wierzeniom w zacieranie granicy między światami rzeczywistym a niematerialnym.
Święto duchów motywowało do przebierania się za stwory mające odstraszać nomen omen inne złowrogie stworzenia. Przerażające dynie, wiedźmy, wampiry, zombie i szkielety miały skutecznie płoszyć swoich „kamratów” jako straszniejsze i większe od nich.
Dziś jest to święto przede wszystkim marketingowe. Ale zabawa w przepieranki może być przyjemna więc nie powinniśmy widzieć w niej jedynie zwyczajnego zbierania cukierków. Jeśli przygotujemy z dzieckiem smaczne przekąski uczymy je pomagania innym, bycia uczynnym a później także dzielenia się efektami swojej pracy.
NAJLEPSZE PRZEPISY NA HALLOWEEN:
1. PALUCHY WIEDŹM
Te chrupiące ciasteczka są jednymi z moich ulubionych. Chrupiące kruche paluchy z migdałami zamiast paznokci są pyszną przekąską dla najmłodszych i nie tylko.
Wystarczy wymieszać 500 g mąki, 250 g masła, 200 g cukru pudru, 100 g mielonych migdałów i 4 żółtka. Zagnieść ciasto schłodzić je, rozwałkować na grubość 10 mm. Po czym pociąć je na porcje ciasta długości palucha. Ciastka formować rolując na desce. Na czubku każdego przymocowywać migdał, a same paluchy naciąć formując paliczki. Układać na blaszce i piec 20 minut w 180 stopniach.
Maczane w dżemie owocowym roztopionym w soku jabłkowym to przekąska z krwawym sosem!
2. MUMIE Z PARÓWEK:
Najprostszą przekąską będą parówkowe lub kiełbaskowe mumie! Wystarczy użyć dobrej jakości kruchego ciasto lub ciast francuskiego.
Ciasto pociąć w długie paseczki. Parówki posmarować rozmąconym jajkiem i owinąć je ciastem. Układać na blaszce, ponownie posmarować jajem i piec w 180 stopniach, aż ciasto się zezłoci. Wybierajcie parówki o zmniejszonej zawartości tłuszczu o minimum 85% zawartości mięsa.
Przerażające ślepia zróbcie z keczupu, musztardy lub czarnuszki (choć tej dzieci zazwyczaj nie lubią).
3. STRASZNE MINI PIZZE
Gotowy spód do pizzy (bez konserwantów) rozłóż na desce. Wykrój z niego kubkiem 10 cm kółka. Posmaruj je przetartymi z ziołami pomidorami. Na nim ułóż plasterki sera tworząc wzór mumii. Z przekrojonej na pół oliwki powstaną śliczne oczęta naszych szkaradnych pizz!
Zapiekaj w 200 stopniach przez 15 minut. Podawaj gorące z sosem pomidorowym!
4. STRASZNE SOWY
Przygotowanie takich sów jest banalnie proste. W tym miejscu postanowiłam wymienić konkretne elementy dekoracyjne, aby łatwiej byłoby je kupić w sklepie. Potrzebne będą:
duże pączkowe precle
biała czekolada lub lukier królewski
ciastka Oreo
kropelki czekolady
czarne fasolki lub żelki cola
czarna posypka czekoladowa
czarne lub kolorowe długie lizaki na choinkę
czarny cukier kryształ
Precle oblej polewą: czekoladą lub lukrem. Szybko przyklej oczy z ciastek Oreo. Na nich zrób kleksy czekolady a na nich ułóż kropelki będące źrenicami sowy. Nad nimi umieść pokrojone lizaki – brwi. Sowę posyp czarną drobną posypką. Z fasolki/żelki zrób nos. Na dole sowy umieść grubszą posypkę lub drobne wafelki w czekoladzie.
Smacznego!
5. UPIORNE BURGERY
Dzieciaki lubią fast foody. Jeśli podasz swojemu milusińskiemu takiego burgera na pewno zje go z wielką przyjemnością! Zamiast pszennej bułki wybierz razową, a burgery przygotuj z pełnowartościowej wołowiny – źródła białka i żelaza. Mali wegetarianie mogą dostać pod pierzynką burgera z czarnej fasoli!
W serze tostowym (polecam cheedar) wytnij buźki duszków i podawaj zapieczone burgery na połówkach bułki. Warto aby na talerzach znalazły się też Potworne Jabłkowe Paszcze.
6. POTWORNE JABŁKOWE PASZCZE
Dzieci lubią jabłka. Znają je dobrze bo są łatwo dostępne w sklepach i to przez cały rok. Pyszne soczyste jabłka pokrój na połowy. Wykrój gniazda nasienne. Następnie przetnij owoce tak aby w środku powstała luka na zęby i obetnij spody aby swobodnie stały na talerzu. W miejscu wyciętego kawałka powbijaj paski migdałów (gotowe cięte migdały można kupić w każdym sklepie) aby utworzyć szczęki jabłkowych potworów.
Czułki zrób z kawałków paluszków, a na nich lukrem lub klejem cukierniczym poprzyklejaj kolorowe groszki aby stwory mogły Cię widzieć!
7. ROBACZYWY MUS CZEKOLADOWY
Mus czekoladowy to popularny dziecięcy deser. Wystarczy wymieszać roztopioną czekoladę z żółtkami ubitymi z cukrem, po czym wmieszać do masy ubite białka. Mus przelać do foremek. Po czym posypać zmiksowanymi na piach czarnymi ciastkami Oreo. A na wierzchu obowiązkowo – żelki robaki!
WSZYSTKIEGO SMACZNEGO I STRASZNEGO!
źródła:
:http://ourbestbites.com/
http://www.tipjunkie.com/post/halloween-food-treats-recipes/
Powiązane notki:
Wegańskie ciasto z dyni na Halloween
Ciasteczka migdałowe – paluchy wiedźmy na Halloween
Budyń z dyni makaronowej z orzechami – na Halloween
Ekspresowe zdrowe i słodkie Rogale niby marcińskie
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2015/10/29/7-najlepszych-przekasek-na-halloween