ßßß Cookit - przepis na Poskręcane parówki w poskręcanym cieście francuskim

Poskręcane parówki w poskręcanym cieście francuskim

nazwa

Wykonanie

A może na śniadanie taka sobie odmiana parówek? Dla niektórych prawdopodobnie ich profanacja:) Ale ja zjadłam z ogromnym smakiem. Takie było moje śniadanie.
Do tego podałam niewielką garść sałaty lodowej z sosem Vinegrette . Mmmniammm!
Przepis dawno temu zaczerpnięty z internetu.
Składniki:
6 parówek
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 jajko do posmarowania przed pieczeniem
Ciasto francuskie dzielimy na prostokąty
Na każdy prostokąt nakładamy parówkę...
... a następnie zawijamy krótsze boki ciasta nakładając na parówkę
Nastawiamy piecyk na 200 stopni C
Parówkę owijamy dokładnie ciastem...
... i zaklejamy
Następnie kroimy parówkę w plasterki ale w taki sposób, aby parówka była przekrojona cała, a ciasto od spodu było nienaruszone (ja podłożyłam sobie trzonek od łyżki do sałatek, który blokował mi całkowite przecięcie ciasta)...
... i każdy plasterek parówki odkręcamy na płasko, raz w lewą, raz w prawą stronę
Smarujemy parówki roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika na 20 minut
Zjadamy na ciepło, ale na zimno też są smaczną przekąską
Podajemy z keczapem lub bez niego :)
Smacznego :)
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2014/05/poskrecane-parowki-w-poskrecanym.html