Wykonanie
27 Flares Twitter 0 Facebook 27 27 27 27 Flares ×Ostatnio coraz bardziej widzę swoją zdolność do kreowania prostych i pysznych dań. Nie znaczy to bynajmniej, że nie lubię wyzwań, cenię je bardzo, ale czasem uważam, że warto pokazać tym, którzy nie mają czasu lub nawet ochoty na zbędne ceregiele, że gotowanie jest proste. Bez wysiłku możecie stworzyć coś cudownego, co na długo utkwi w Waszej pamięci. Dziś ciasto
czekoladowe z kilku składników i bez wykorzystania miksera. Mieszacie i pieczecie, przyda się do tego makutra lub solidna trzepaczka. Ciasto smakuje tak jak wygląda – jest obłędne. Cudownie
czekoladowe i wilgotne, z delikatną nutą
kawy. Co więcej upiekłam je z
mąką razową, więc na kawałek lub dwa można pozwolić sobie bezkarnie. Do jego wypieku nie musicie używać
mleka!
Składnikiforma z kominem o średnicy 26 cm1 szklanka
mąki tortowej1 szklanka
mąki pszennej razowej3
jajka1 1/2 łyżki
kawy rozpuszczalnej1 szklanka
cukru trzcinowego1/2 szklanki stopionego
masła ( 125 g) lub 1/2 szklanki
oleju rzepakowego/z pestek
winogron2 łyżki
miodu2 łyżeczki
sody1 łyżeczka
proszku do pieczenia35 g
kakao1/2 łyżeczki mielonych
goździkówskórka z jednej
pomarańczy, może być suszona150-200 g
cukru pudru2 łyżki
likieru z
malin lub
cytrynwiórki
czekolady do posypania
masło i
mąka do formy
Przygotowanie:Formę wysmarować
masłem, wysypać
mąką razową.
Mąki wymieszać z
cukrem,
goździkami,
sodą i proszkiem.
Masło stopić, (
olej podgrzać) dodać do niego
miód oraz skórkę, mieszać aż
miód się rozpuści. Zajmie to około 2 minut.
Kawę przesypać do kubka i zalać 50 ml wrzątku. Rozpuścić. Dolać jeszcze 200 ml zimnej
wody i wymieszać. Dodać dwa
jajka i
żółtko. Wymieszać dokładnie. Po czym wlać do
mąki, mieszając trzepaczką, aż do połączenia składników – około 4 minut. Dolać tłuszcz z
miodem, energicznie wymieszać i przelać do formy.Piec w 180 stopniach, góra – dół, przez 40 minut, po 35 sprawdzić patyczkiem. Studzić poza piecem, 10 minut w formie, po czym wyjąć na talerz. Wystudzić całkowicie.Z
białka,
likieru i
cukru pudru ukręcić
lukier królewski, udekorować wierzch ciasta. Posypać wiórkami
czekolady.Smacznego!Ja upiekłam je jako babkę, będzie idealne w formie chlebowej – keksówce! 10 x 30 minium!Powiązane notki:Ciasto
serowo-
czekoladowe z kremem – ala Fale DunajuŚwiąteczny piernik w 5 minut! Szybki przepis na pyszne ciastoKarpatka z kremem – najlepszy przepis na ciasto parzone
Malinowe ciasto
jogurtowe – różowe Walentynki