ßßß Cookit - przepis na Łatwe Ciasto czekoladowe w 10 minut

Łatwe Ciasto czekoladowe w 10 minut

Wykonanie

27 Flares Twitter 0 Facebook 27 27 27 27 Flares ×
Ostatnio coraz bardziej widzę swoją zdolność do kreowania prostych i pysznych dań. Nie znaczy to bynajmniej, że nie lubię wyzwań, cenię je bardzo, ale czasem uważam, że warto pokazać tym, którzy nie mają czasu lub nawet ochoty na zbędne ceregiele, że gotowanie jest proste. Bez wysiłku możecie stworzyć coś cudownego, co na długo utkwi w Waszej pamięci. Dziś ciasto czekoladowe z kilku składników i bez wykorzystania miksera. Mieszacie i pieczecie, przyda się do tego makutra lub solidna trzepaczka. Ciasto smakuje tak jak wygląda – jest obłędne. Cudownie czekoladowe i wilgotne, z delikatną nutą kawy. Co więcej upiekłam je z mąką razową, więc na kawałek lub dwa można pozwolić sobie bezkarnie. Do jego wypieku nie musicie używać mleka!
Składniki
forma z kominem o średnicy 26 cm
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki pszennej razowej
3 jajka
1 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 szklanka cukru trzcinowego
1/2 szklanki stopionego masła ( 125 g) lub 1/2 szklanki oleju rzepakowego/z pestek winogron
2 łyżki miodu
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
35 g kakao
1/2 łyżeczki mielonych goździków
skórka z jednej pomarańczy, może być suszona
150-200 g cukru pudru
2 łyżki likieru z malin lub cytryn
wiórki czekolady do posypania
masło i mąka do formy
Przygotowanie:
Formę wysmarować masłem, wysypać mąką razową.
Mąki wymieszać z cukrem, goździkami, sodą i proszkiem.
Masło stopić, (olej podgrzać) dodać do niego miód oraz skórkę, mieszać aż miód się rozpuści. Zajmie to około 2 minut.
Kawę przesypać do kubka i zalać 50 ml wrzątku. Rozpuścić. Dolać jeszcze 200 ml zimnej wody i wymieszać. Dodać dwa jajka i żółtko. Wymieszać dokładnie. Po czym wlać do mąki, mieszając trzepaczką, aż do połączenia składników – około 4 minut. Dolać tłuszcz z miodem, energicznie wymieszać i przelać do formy.
Piec w 180 stopniach, góra – dół, przez 40 minut, po 35 sprawdzić patyczkiem. Studzić poza piecem, 10 minut w formie, po czym wyjąć na talerz. Wystudzić całkowicie.
Z białka, likieru i cukru pudru ukręcić lukier królewski, udekorować wierzch ciasta. Posypać wiórkami czekolady.
Smacznego!
Ja upiekłam je jako babkę, będzie idealne w formie chlebowej – keksówce! 10 x 30 minium!
Powiązane notki:
Ciasto serowo-czekoladowe z kremem – ala Fale Dunaju
Świąteczny piernik w 5 minut! Szybki przepis na pyszne ciasto
Karpatka z kremem – najlepszy przepis na ciasto parzone
Malinowe ciasto jogurtowe – różowe Walentynki
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2015/04/21/ciasto-czekoladowe-bez-miksowania-w-10-minut