Wykonanie
Ciasta na
jogurcie, to jak dla mnie idealna propozycja na lato. Jak dodamy do tego
maliny, to otrzymamy dodatkowo orzeźwiającą nutę. Dodatek
białej czekolady, lekko osłodzi nam ten lekko kwaskowaty za sprawą
malin smak. W efekcie powstanie ciasto, od którego trudno się oderwać. Bardzo trudno.
125 ml
oleju słonecznikowego175 g
mąki1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia125 g
malin świeżych (mogą być mrożone)75 g
białej czekolady, posiekanej125 g drobnego
cukru trzcinowegostarta skórka i sok z jednej
pomarańczy125 ml
jogurtu3 średnie
jajka, ubite
cukier puder do posypaniaPiekarnik nastawiamy na temp 190 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia keksówkę.
Mąkę i proszek przesiewamy do miski. Dodajemy
maliny i obtaczamy je delikatnie w
mące tak aby całkowicie je pokryć. W środku
mąki robimy wgłębienie.W innej misce ubijamy
cukier,
olej, skórkę i sok z
pomarańczy,
jogurt i
jajka. Wlewamy do wgłębienia w mącznej miksturze. Dodajemy posiekaną
białą czekoladę. Mieszamy.Przekładamy masę do przygotowanej foremki, wyrównujemy wierzch i pieczemy przez 55 minut(piekłam 45) przykrywając folią wierzch, gdy za szybko zacznie brązowieć. Pozostawiamy w foremce do ostygnięcia. Wyjmujemy z foremki i posypujemy
cukrem pudrem.Przepis z książki " Easy to
make! Cakes & Bakes "