Wykonanie
Dzisiaj zapraszam na pachnące
ciasteczka - czekały troszkę na realizację ale są w bardzo odpowiednim momencie (w moim ogrodzie kwitnie lawenda). Kiedy dostałam od koleżanki
Magdy piękny słoiczek a w nim cudowne kwiaty lawendy wiedziałam że będzie coś pysznego. I tak oto w popołudnie postały
ciasteczka lawendowe. Są idealnie słodkie, maślane a lawenda nadaję im pięknego zapachu, który roznosi się podczas pieczenia po całym domu. Należy uważać aby nie dać jej za dużo gdyż mogą smakować jak perfumy lub zawieszka na
mole:)
Składniki:250g
mąki100g
masła1 łyżka
jogurtu2/3 szklanki
cukru pudru1
jajko1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniałyżeczka lawendy (można więcej ale należy uważać na intensywność)Przygotowanie:1.
Mąkę przesiać przez sitko, dodać proszek,
jajko, miękkie
masło i
jogurt.2. Ciasto dokładnie zagnieść. Uformować kulkę, zawinąć w folię i umieścić w lodówce na 20 min.3. Lekko rozwałkować ciasto. posypać lawendą i jeszcze raz rozwałkować na grubość 0,5mm.4. Wykroić kółka. Wykładać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp 180C 12-15 min.
Smacznego:)