ßßß Cookit - przepis na Ciasto ucierane z makiem

Ciasto ucierane z makiem

nazwa

Wykonanie

Tego lata szalałam trochę z ciastami ucieranymi dlatego zrobię je także na święta tyle, że z makiem. Ciasto robi się bardzo szybko bo jeśli użyjemy gotowej masy makowej roboty przy nim jest bardzo mało. Może to być alternatywa dla strucli makowej.
Składniki:
200 g miękkiego masła
200 g cukru pudru
4 jajka
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
puszka masy makowej
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Okrągłą formę z odpinaną obręczą o średnicy 24 cm wysmarować masłem ( upiekłam w kwadratowej blaszce). Ucierać masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez minimum 8 minut. Nie przerywając ucierania dodawać kolejno po jednym jajku, w około 3 minutowych odstępach czasu. Następnie dodawać po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i miksować już na mniejszych obrotach miksera i krócej, do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do formy, na wierzchu rozłożyć masę makową. Posypać płatkami migdałowymi i i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 60 - 70 minut. Po ostudzeniu zdjąć obręcz ciasta i pokroić.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2011/12/Ciasto-ucierane-z-makiem.html