Wykonanie
Tego lata szalałam trochę z ciastami ucieranymi dlatego zrobię je także na święta tyle, że z
makiem. Ciasto robi się bardzo szybko bo jeśli użyjemy gotowej masy makowej roboty przy nim jest bardzo mało. Może to być alternatywa dla
strucli makowej.
Składniki:200 g miękkiego
masła200 g
cukru pudru4
jajka250 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniapuszka masy makowejPiekarnik nagrzać do 180 stopni. Okrągłą formę z odpinaną obręczą o średnicy 24 cm wysmarować
masłem ( upiekłam w kwadratowej blaszce). Ucierać
masło z
cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez minimum 8 minut. Nie przerywając ucierania dodawać kolejno po jednym
jajku, w około 3 minutowych odstępach czasu. Następnie dodawać po kilka łyżek przesianej
mąki z
proszkiem do pieczenia i miksować już na mniejszych obrotach miksera i krócej, do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do formy, na wierzchu rozłożyć masę
makową. Posypać
płatkami migdałowymi i i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 60 - 70 minut. Po ostudzeniu zdjąć obręcz ciasta i pokroić.Smacznego:)