Wykonanie
18 Października 2014 Gotowanie ze stylemPrzepis na tradycyjne ciasto piaskowe z
jabłkami. Szybkie i proste, do przygotowania dla każdego. Po upieczeniu ciasto jest bardziej kruche, z czasem tylko troszkę wilgotnieje. Zamiast
jabłek można dodać inne
owoce sezonowe takie jak
rabarbar,
truskawki,
śliwki lub aronię.
Składniki :25 dag
masła2 szklanki
mąki1 szklanka
cukru pudru1 opakowanie budyniu
waniliowego3
jaja2 łyżeczki
proszku do pieczeniaowoce sezonowe (do wyboru:
jabłka,
rabarbar, aronia,
śliwki,
truskawki), ja dodałam 2
jabłka pokrojone w nieregularną kostkę.Dodatkowo:Tortownica o średnicy 24 cmSposób przygotowania:Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni.
Masło wraz z
cukrem utrzeć na jednolita masę, następnie dodawać po jednym
jajku cały czas ucierając . Gdy masa będzie gładka, wsypać
mąkę,
proszek do pieczenia oraz
budyń. Dobrze wymieszać.Ciasto podzielić na 2 części.Formę nasmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.Do formy przelać pierwszą część ciasta, ułożyć na niej pokrojone
jabłka i zalać drugą częścią ciasta.Piec 40 minut. Po przestudzeniu posypać ciasto
cukrem pudrem.