Wykonanie
Kruche,
cynamonowe i rozpływające się w ustach gwiazdki.Praca przy tych ciasteczkach, to sama przyjemność. Ciasto po schłodzeniu wyśmienicie się rozwałkowuje, nie wspomnę już o wykrawaniu. Zachowują swój kształt po upieczeniu, więc nie ma obaw, że przy wycinaniu za pomocą skomplikowanych foremek, kształt
ciastek rozpłynie się podczas pieczenia.
Składniki (na ok.30 gwiazdek):- 100g zimnego
masła- 0,5 szklanki
cukru pudru- 1-1,5 szklanki
mąki- 1
jajko- 1 łyżeczka
cynamonu- 0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia- 0,5 łyżeczki ekstraktu
waniliowegoMasło utrzeć z
cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać
mąkę,
cynamon,
proszek do pieczenia i
jajko. Utrzeć gładkie ciasto.Ciasto przełożyć na folię spożywczą, formując dysk. Wsadzić do lodówki na min.25 minut.Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanej
mąką, stolicy na grubość ok 1mm.Wycinać dowolne kształty (z ciasta, które zostało po wypełnieniu blachy
ciastkami, uformować dysk i umieścić w lodówce). Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok 13-15 minut (do złotego koloru).Po upieczeniu wystudzić na kratce.Smacznego!