Przepis na te muffinki przykuł moją uwagę podczas przeglądania miesięcznika Good Food. Postanowiłam je zrobić i okazały się naprawdę świetne. Muffinki te najlepiej smakują na ciepło i są świetnym dodatkiem do herbaty i kawy.forma: ok. 15 foremek na muffinkiSkładniki:300 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej175 g drobnego cukru trzcinowego3 łyżki maku5 łyżek oleju200 ml mleka1 duże jajkoskórka otarta z 1 pomarańczysok z 1 pomarańczylukier:skórka otarta z 1 pomarańczysok z 1,5 pomarańczyok. 140 g cukru pudruWykonanie:W dużej misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i mak.W drugiej misce wymieszać resztę składników: olej, mleko, jajko, skórka i sok z pomarańczy.Do miski z suchymi składnikami wlać pozostałe składniki i lekko wymieszać widelcem. Ciasto nie musi być dokładnie wymieszane. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki do ¾ ich wysokości.Piec w temperaturze 180 o C przez 15 - 20 minut aż muffinki się zarumienią.Przygotować lukier: Do cukru stopniowo dodawać sok z pomarańczy dokładnie mieszając. Gdy konsystencja lukru jest odpowiednia dodać skórkę z pomarańczy.