Wykonanie
Zbliżają się Walentynki, ale ja za różowym nie przepadam - może w tym roku słodkości na zielono? Pomysł na przepis z
kiwi, którego często kupujemy cały koszyczek a następnie ciężko je zjeść wszystkie zanim się zepsują. Te muffinki są miękkie, słodkie, lekko karmelowe dzięki dodatkowi
brązowego cukru a nasionka
kiwi przyjemnie chrupią w zębach.Składniki:275g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody150g
cukru trzcinowego250ml
mleka80ml
oleju1
jajko4
kiwiKoszt: 4-5złCzas wykonania: 45minWykonanie:
Jajko,
mleko,
cukier i
olej dokładnie mieszamy widelcem aż do połączenia. Dodajemy
mąkę, proszek,
sodę, mieszamy aż składniki się połączą, ale niezbyt długo - grudki są dopuszczalne.
Kiwi obieramy, kroimy w drobną kostkę, mieszamy razem z masą.Foremki wykładamy do ok. 3/4 wysokości a następnie pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut aż mocno wyrosną, popękają i się zezłocą.Smacznego!