Wykonanie
Czekoladowe ciasto na bazie coli, lekkie puszyste i mega
czekoladowe, zwieńczone
kremem czekoladowo-
kawowym, kropką nad" i "są malti keksy-chrupiące kuleczki z
ciasteczek w polewie- to od nich się zaczęło J Pomysł na to ciasto powstał właśnie dzięki paczce ambasadorki Streetcom, to efektowny deser na różne okazje.
Składniki:Ciasto na tortownicę o wym 22 cm2
jajka20 dag
mąki tortowej15 dag
cukru trzcinowego brązowego100 ml
oleju roślinnego150 ml coca coli2 łyżki
kakao30 g startej
gorzkiej czekolady1 łyżeczka
proszku do pieczeniaKrem:400 ml
śmietany 30%2 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej10 dag
gorzkiej czekolady25 ml
likieru czekoladowegoDodatkowo:30 dag malti keksów
czekoladowych użyłam dr.GerardSposób przygotowania:Ciasto: W jednej misce połączyć składniki suche:
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
kakao,
cukrem, oraz startą
gorzka czekoladą.Do drugiej miski wbijamy
jajka, miksujemy mikserem aż zrobią się lekko puszyste, wlewamy
olej, colę,miksujemy krótko do połączenia, do masy mokrej, wsypujemy składniki suche, krótko miksujemy, tylko do połączenia. Tak przygotowane ciasto wlewamy do wyłożonej papierem tortownicy-samo dno . Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika, pieczemy około 20-25 minut lub do suchego patyczka.Krem:
Śmietanę kremówkę podgrzewamy w rondelku, wsypujemy
cukier puder oraz
rozpuszczalną kawę, dodajemy połamaną na kawałki
czekoladę, czekamy chwilę aż zacznie się rozpuszczać, wtedy mieszamy do połączenia. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.Następnego dnia ubijamy na sztywny krem, dodając w trakcie miksowania niewielką ilość
likieru czekoladowego.Tak przygotowanym kremem smarujemy wierzch ciasta
czekoladowego-całość i boki, dekorujemy malti keksami, schładzamy w lodówce i podajemy.Słodkich wypieków ;-)