ßßß Cookit - przepis na Czekoladowa kopuła z malti keksami

Czekoladowa kopuła z malti keksami

nazwa

Wykonanie

Czekoladowe ciasto na bazie coli, lekkie puszyste i mega czekoladowe, zwieńczone kremem czekoladowo-kawowym, kropką nad" i "są malti keksy-chrupiące kuleczki z ciasteczek w polewie- to od nich się zaczęło J Pomysł na to ciasto powstał właśnie dzięki paczce ambasadorki Streetcom, to efektowny deser na różne okazje.
Składniki:
Ciasto na tortownicę o wym 22 cm
2 jajka
20 dag mąki tortowej
15 dag cukru trzcinowego brązowego
100 ml oleju roślinnego
150 ml coca coli
2 łyżki kakao
30 g startej gorzkiej czekolady
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
400 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
10 dag gorzkiej czekolady
25 ml likieru czekoladowego
Dodatkowo:
30 dag malti keksów czekoladowych użyłam dr.Gerard
Sposób przygotowania:
Ciasto: W jednej misce połączyć składniki suche:mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, cukrem, oraz startą gorzka czekoladą.
Do drugiej miski wbijamy jajka, miksujemy mikserem aż zrobią się lekko puszyste, wlewamy olej, colę,
miksujemy krótko do połączenia, do masy mokrej, wsypujemy składniki suche, krótko miksujemy, tylko do połączenia. Tak przygotowane ciasto wlewamy do wyłożonej papierem tortownicy-samo dno . Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika, pieczemy około 20-25 minut lub do suchego patyczka.
Krem: Śmietanę kremówkę podgrzewamy w rondelku, wsypujemy cukier puder oraz rozpuszczalną kawę, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, czekamy chwilę aż zacznie się rozpuszczać, wtedy mieszamy do połączenia. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Następnego dnia ubijamy na sztywny krem, dodając w trakcie miksowania niewielką ilość likieru czekoladowego.
Tak przygotowanym kremem smarujemy wierzch ciasta czekoladowego-całość i boki, dekorujemy malti keksami, schładzamy w lodówce i podajemy.
Słodkich wypieków ;-)
Źródło:http://waniliaikardamon.blogspot.com/2015/10/czekoladowa-kopua-z-malti-keksami.html