ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 1Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegoczekolada mleczna 225 gramówczekolada gorzka 100 gramówśmietana kremowa 950 gramówjajka 6 sztukcukier 350 gramówmąka 375 gramówproszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowycholej 125 mililitrówkakao 2 łyżek stołowychcukier puder 1 łyżek stołowychWykonanie:Schłodzonej mlecznej czekolady 25g zetrzeć na grube wiórki i włożyć do lodówki. Gorzką czekoladę i 200g mlecznej posiekać na grube kawałki i dodać do podgrzanej 750g śmietany, mieszając rozpuścić. Przestudzoną wstawić na 4h do lodówki.Białka ubić na sztywna pianę z 175g cukru. Żółtka, 125 ml zimnej wody, olej i 175g cukru połączyć, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem, a na końcu delikatnie połączyć z pianą z białek. Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodać kakao. Do średniej wielkości tortownicy, wyscielonej papierem do pieczenia, na przemian wykładać na środek ciemne i jasne ciasto. piec 60 minut w 180 stopniach, wystudzić. Zimne ciasto przekroić dwa razy wzdłuż. Wcześniej przygotowany krem czekoladowy podzielić na 2 części. Jedną z nich posmarować 2 części ciasta. Przykryć trzecim plackiem. Na wierzch i brzegi tortu wyłożyć resztę kremu. Schłodzone 200g śmietany ubić i nałożyć do szprycy do dekoracji ciast. Tort ozdobić bita śmietaną i wiórkami czekoladowymi. Wstawić na 60 minut do lodówki. Przed podaniem udekorować cukrem pudrem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: