Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 1Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
czekolada mleczna 225 gramów
czekolada gorzka 100 gramów
śmietana kremowa 950 gramów
jajka 6 sztuk
cukier 350 gramów
mąka 375 gramów
proszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowych
olej 125 mililitrów
kakao 2 łyżek stołowych
cukier puder 1 łyżek stołowychWykonanie:Schłodzonej
mlecznej czekolady 25g zetrzeć na grube wiórki i włożyć do lodówki.
Gorzką czekoladę i 200g
mlecznej posiekać na grube kawałki i dodać do podgrzanej 750g
śmietany, mieszając rozpuścić. Przestudzoną wstawić na 4h do lodówki.
Białka ubić na sztywna pianę z 175g
cukru.
Żółtka, 125 ml zimnej
wody,
olej i 175g
cukru połączyć, dodać przesianą
mąkę wymieszaną z proszkiem, a na końcu delikatnie połączyć z pianą z
białek. Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodać
kakao. Do średniej wielkości tortownicy, wyscielonej papierem do pieczenia, na przemian wykładać na środek ciemne i jasne ciasto. piec 60 minut w 180 stopniach, wystudzić. Zimne ciasto przekroić dwa
razy wzdłuż. Wcześniej przygotowany
krem czekoladowy podzielić na 2 części. Jedną z nich posmarować 2 części ciasta. Przykryć trzecim plackiem. Na wierzch i brzegi
tortu wyłożyć resztę kremu. Schłodzone 200g
śmietany ubić i nałożyć do szprycy do dekoracji ciast. Tort ozdobić
bita śmietaną i wiórkami czekoladowymi. Wstawić na 60 minut do lodówki. Przed podaniem udekorować
cukrem pudrem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: