Wykonanie
Dzisiaj przepis na Wuzetkę. Ciasto moim zdaniem proste w wykonaniu... a przy tym pyszne i efektowne :). Pierwsza spróbowała moja mama, powiedziała "Pyszna!, smakuje zupełnie inaczej niż ta kupna". Zrobiłam ją już wczoraj, ale ze zdjęciami wstrzymaliśmy się do dzisiaj... pomyśleliśmy z Rafałem, że w ogródku przy naturalnym świetle będzie się lepiej prezentować :).Składniki:8
jajek200 g
cukru4 łyżki gorącej
wody200 g
mąki4 łyżki gorzkiego
kakaook. 1 litr
śmietany 36 % do ubijania (+ 100-120 ml na polewę)2
śmietan-fixy4-5 łyżek
cukru pudru120 g
gorzkiej czekolady50 g
białej czekolady2 łyżki
wodyPrzygotowujemy
biszkopt: Oddzielamy
żółtka od
białek. Do
żółtek dodajemy 4 łyżki gorącej
wody i wszystko razem mieszamy. Wsypujemy 100 g
cukru i ubijamy na największych obrotach na puszystą masę ( masa wyraźnie zmieni konsystencję, stanie się kremowa i będzie jasna). W oddzielnej misce ubijamy
białka ze szczyptą
soli dodając pod koniec ubijania pozostałą część
cukru. Na masę z
żółtek wykładamy ubite
białka, a dopiero na to przesiewamy
mąkę i
kakao. Wszystko razem dokładnie, lecz ostrożnie mieszamy (ja to robię ręką). Prostokątną blachę smarujemy
masłem i posypujemy
bułką tartą. Wykładamy na nią ciasto i pieczemy w temperaturze 170 stopni około 30-35 minut. Upieczony
biszkopt wyjmujemy z formy, studzimy i przekrawamy na pół.Krem: litr
śmietany ubijamy mikserem wraz ze
śmietan-fixem. Do ubitej
śmietany dosypujemy
cukier puder.
Polewa czekoladowa: do miski wlewamy ok. 100-120 ml
śmietany. Do tego dodajemy połamaną w kostki
czekoladę (gorzką i białą). Miskę stawiamy na garnek z gotującą się
wodą i czekamy aż
czekolada w całości się rozpuści. Jeżeli polewa będzie za gęsta można dodać 2 łyżki
wody.
Biszkopt nasączamy mieszanką
wody,
cukru i
soku z cytryny. Na to wykładamy ubitą
śmietanę, przykrywamy ją drugim
biszkoptem i wylewamy wystudzoną
polewę czekoladową. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 2-3 godziny.Smacznego!