ßßß
Dzisiaj przepis na Wuzetkę. Ciasto moim zdaniem proste w wykonaniu... a przy tym pyszne i efektowne :). Pierwsza spróbowała moja mama, powiedziała "Pyszna!, smakuje zupełnie inaczej niż ta kupna". Zrobiłam ją już wczoraj, ale ze zdjęciami wstrzymaliśmy się do dzisiaj... pomyśleliśmy z Rafałem, że w ogródku przy naturalnym świetle będzie się lepiej prezentować :).Składniki:8 jajek200 g cukru4 łyżki gorącej wody200 g mąki4 łyżki gorzkiego kakaook. 1 litr śmietany 36 % do ubijania (+ 100-120 ml na polewę)2 śmietan-fixy4-5 łyżek cukru pudru120 g gorzkiej czekolady50 g białej czekolady2 łyżki wodyPrzygotowujemy biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy 4 łyżki gorącej wody i wszystko razem mieszamy. Wsypujemy 100 g cukru i ubijamy na największych obrotach na puszystą masę ( masa wyraźnie zmieni konsystencję, stanie się kremowa i będzie jasna). W oddzielnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli dodając pod koniec ubijania pozostałą część cukru. Na masę z żółtek wykładamy ubite białka, a dopiero na to przesiewamy mąkę i kakao. Wszystko razem dokładnie, lecz ostrożnie mieszamy (ja to robię ręką). Prostokątną blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy na nią ciasto i pieczemy w temperaturze 170 stopni około 30-35 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z formy, studzimy i przekrawamy na pół.Krem: litr śmietany ubijamy mikserem wraz ze śmietan-fixem. Do ubitej śmietany dosypujemy cukier puder.Polewa czekoladowa: do miski wlewamy ok. 100-120 ml śmietany. Do tego dodajemy połamaną w kostki czekoladę (gorzką i białą). Miskę stawiamy na garnek z gotującą się wodą i czekamy aż czekolada w całości się rozpuści. Jeżeli polewa będzie za gęsta można dodać 2 łyżki wody.Biszkopt nasączamy mieszanką wody, cukru i soku z cytryny. Na to wykładamy ubitą śmietanę, przykrywamy ją drugim biszkoptem i wylewamy wystudzoną polewę czekoladową. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 2-3 godziny.Smacznego!