ßßß
Potrzebujemy (tortownica 24 cm):Ciasto:4 jajka1 szklankę mąki1 szklankę cukru4 łyżki oleju1 łyżeczkę proszku do pieczeniaKremy:330 ml soku w kolorze czerwonym (może być przecierowy)330 ml soku w kolorze żółtym/pomarańczowym330 ml soku w kolorze zielonym9 łyżek proszku budyniowego3 łyżki cukru (jeśli sok nie jest zbyt słodki lub gdy lubimy bardzo słodkie ciasto)Dodatkowo:300 ml śmietany 30-36%1 łyżkę cukru pudru1 łyżkę żelatyny spożywczej1-2 łyżki wrzątkuPłatki/wiórki czekoladoweKrok po kroku:Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Gdy piana będzie już sztywna i szklista dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy.Do masy dodajemy olej oraz stopniowo przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy szpatułką aż do połączenia się składników.Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 ◦C. Pieczemy przez 20-25 minut aż ciasto lekko zbrązowieje. Studzimy w piekarniku. Całkowicie wystudzone ciasto kroimy wzdłuż na trzy blaty.Z czerwonego soku odlewamy pół szklanki i mieszamy z 3 łyżkami proszku budyniowego (ewentualnie dodajemy cukier), resztę zagotowujemy. Gdy sok będzie się gotował, dodajemy miksturę i mieszamy aż masa zgęstnieje i powstanie owocowy budyń. Jeszcze ciepły krem wykładamy na pierwszy blat ciasta i wykrywamy go drugim. Postępujemy analogicznie z żółtym/pomarańczowym i zielonym sokiem. Całość odstawiamy do wystudzenia.Gdy ciasto będzie już zimne, ubijamy śmietankę na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, chwilę studzimy i cienkim strumieniem wlewamy do śmietany. Chwilę miksujemy i całość wykładamy na zieloną masę. Posypujemy czekoladą i wstawiamy do lodówki.Smacznego! :-)P.S. Ciasto jest najlepsze następnego dnia! ;-)


