ßßß Cookit - przepis na Keks czekoladowy

Keks czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Ten keks to specjalność mojej szwagierki. Jest niezwykle wilgotny i bardzo, ale to bardzo aromatyczny. Do tego banalny w przygotowaniu. Spokojnie można obejść się bez robota. U szwagierki jadaliśmy zawsze wersję z całej porcji, pieczoną w 24 cm tortownicy. Ja tym razem przygotowałam z połowy, w 18 cm formie. Podaję dwie wersje.
Składniki (24 cm / 18 cm):
350 g / 175 g suszonych śliwek, posiekanych
420 g / 110 g rodzynek
175 g / 90 g miękkiego masła
175 g / 85 g cukru trzcinowego
175 ml / 85 ml miodu
125 ml / 65 ml likieru czekoladowego lub kawowego
sok i skórka otarta z 2 pomarańczy / 1 pomarańczy
1 łyżeczka / 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżki / 1 łyżka kakao niesłodzonego
150 g / 75 g mąki
75 g / 40 g mielonych migdałów
1/2 / 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 / 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
3 jajka / 1 jajko
Wykonanie:
W garnku zagotować owoce, masło, cukier, miód, likier, sok i skórkę z pomarańczy, przyprawę i kakao. Jak całość zacznie wrzeć zmniejszyć ogień i gotować na małym przez 10 minut. Odstawić do przestudzenia na około 30 minut. Dodać jajka, mąkę, migdały, proszek i sodę i wymieszać (można to zrobić łyżką). Ciasto przelać do tortownicy podwójnie wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec przez 1 3/4- 2 godzin w formie 24 cm lub około 90 minut w formie 18 cm.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/12/Keks-czekoladowy.html