Wykonanie
Ten keks to specjalność mojej szwagierki. Jest niezwykle wilgotny i bardzo, ale to bardzo aromatyczny. Do tego banalny w przygotowaniu. Spokojnie można obejść się bez robota. U szwagierki jadaliśmy zawsze wersję z całej porcji, pieczoną w 24 cm tortownicy. Ja tym razem przygotowałam z połowy, w 18 cm formie. Podaję dwie wersje.
Składniki (24 cm / 18 cm):350 g / 175 g suszonych
śliwek, posiekanych420 g / 110 g
rodzynek175 g / 90 g miękkiego
masła175 g / 85 g
cukru trzcinowego175 ml / 85 ml
miodu125 ml / 65 ml
likieru czekoladowego lub
kawowegosok i skórka otarta z 2
pomarańczy / 1
pomarańczy1 łyżeczka / 1/2 łyżeczki
przyprawy do piernika2 łyżki / 1 łyżka
kakao niesłodzonego150 g / 75 g
mąki75 g / 40 g mielonych
migdałów1/2 / 1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 / 1/4 łyżeczki
sody oczyszczonej3
jajka / 1
jajkoWykonanie:W garnku zagotować
owoce,
masło,
cukier,
miód,
likier, sok i skórkę z
pomarańczy,
przyprawę i
kakao. Jak całość zacznie wrzeć zmniejszyć ogień i gotować na małym przez 10 minut. Odstawić do przestudzenia na około 30 minut. Dodać
jajka,
mąkę,
migdały, proszek i
sodę i wymieszać (można to zrobić łyżką). Ciasto przelać do tortownicy podwójnie wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec przez 1 3/4- 2 godzin w formie 24 cm lub około 90 minut w formie 18 cm.