Wykonanie
            Ten keks to specjalność mojej szwagierki. Jest niezwykle wilgotny i bardzo, ale to bardzo aromatyczny. Do tego banalny w przygotowaniu. Spokojnie można obejść się bez robota. U szwagierki jadaliśmy zawsze wersję z całej porcji, pieczoną w 24 cm tortownicy. Ja tym razem przygotowałam z połowy, w 18 cm formie. Podaję dwie wersje.

Składniki (24 cm / 18 cm):350 g / 175 g suszonych 
śliwek, posiekanych420 g / 110 g 
rodzynek175 g / 90 g miękkiego 
masła175 g / 85 g 
cukru trzcinowego175 ml / 85 ml 
miodu125 ml / 65 ml 
likieru czekoladowego lub 
kawowegosok i skórka otarta z 2 
pomarańczy / 1 
pomarańczy1 łyżeczka / 1/2 łyżeczki 
przyprawy do piernika2 łyżki / 1 łyżka 
kakao niesłodzonego150 g / 75 g 
mąki75 g / 40 g mielonych 
migdałów1/2 / 1/4 łyżeczki 
proszku do pieczenia1/2 / 1/4 łyżeczki 
sody oczyszczonej3 
jajka / 1 
jajkoWykonanie:W garnku zagotować 
owoce, 
masło, 
cukier, 
miód, 
likier, sok i skórkę z 
pomarańczy, 
przyprawę i 
kakao. Jak całość zacznie wrzeć zmniejszyć ogień i gotować na małym przez 10 minut. Odstawić do przestudzenia na około 30 minut. Dodać 
jajka, 
mąkę, 
migdały, proszek i 
sodę i wymieszać (można to zrobić łyżką). Ciasto przelać do tortownicy podwójnie wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec przez 1 3/4- 2 godzin w formie 24 cm lub około 90 minut w formie 18 cm.