ßßß Cookit - przepis na Czekoladowy keks Nigelli

Czekoladowy keks Nigelli

nazwa

Wykonanie

Wilgotny, ciężki, baaardzo słodki - dla mnie zbyt słodki ( chociaż mój mąż powiedział trochę słodki ale on może wciągnąć paczkę krówek na raz ) dlatego z powodzeniem ilość cukru można zmniejszyć o połowę. Dzięki likierowi nie wiadomo jakie owoce jemy, super przechodzą jego smakiem. Smaczny choć jak już pisałam bardzo słodki. Przepis Nigelli Lawson z książki " Nigella Świątecznie "
Składniki :
350 g suszonych śliwek
250 g rodzynek
175 g koryntek
175 g miękkiego masła
175 g ciemnego cukru muscovado ( spokojnie można dać tylko połowę)
175 ml miodu
125 ml likieru tia maria lub innego kawowego
sok i skórka z 2 pomarańczy
1 łyżeczka mieszanki przypraw ( do piernika lub inna korzenna )
2 łyżki kakao
3 jajka
150 g mąki
75 g mielonych migdałów
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Do dużego, szerokiego rondla wkładamy posiekane lub pocięte śliwki, rodzynki, koryntki, masło, cukier, miód, likier, sok i otartą skórkę z pomarańczy, przyprawy i kakao. Stawiamy na mały ogień i mieszając od czasu do czasu doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 10 minut, odstawiamy na 30 minut aby trochę przestygło. Mi nie przestygło po tym czasie, wstawiłam garnek do zimnej wody i po 15 minutach masa była zimna.
Do ostudzonej masy dodajemy rozkłócone jajka, mąkę, mielone migdały, proszek i sodę. Mieszamy drewnianą łyżką lub łopatką aż składniki dobrze się połączą.
Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 20 cm ( u mnie 21 ) i wysokości 9 cm, wyłożonej podwójnie papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150°C na 1 1/2 -2 godziny ( ja piekłam 2 godz.) Patyczek po włożeniu będzie oblepiony.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2012/12/Czekoladowy-keks-Nigelli.html