ßßß Cookit - przepis na Niesamowicie łatwe ciasto czekoladowe z bakaliami

Niesamowicie łatwe ciasto czekoladowe z bakaliami

nazwa

Wykonanie

To w zasadzie angielskie ciasto na święta, przynajmniej z wyglądu. Podejrzewam, że również podobne w smaku. Chociaż nieco różni się od typowego " christmas cake ", nie jest bowiem stopniowo nasączane brandy, ale jest w nim również sporo alkoholu i bardzo dużo bakalii. Ciasta jeszcze nie próbowałam, postanowiłam, że poczekam cierpliwie do świąt, aż przejdzie smakiem. Nigella zapewnia, bo to z jej książki "Nigella Christams" pochodzi ten przepis, że ciasto można jeść od razu, ale tego rodzaju ciasta są najlepsze, gdy trochę poleżą. Wrażenia po degustacji na pewno opiszę:)
Ciasto było smaczne i bardzo podobne w smaku do tradycyjnego christmas cake
350 g śliwek kalifornijskich, pokrojonych
250 g rodzynek
175 g koryntek(rodzaj ciemnych, małych rodzynek)
175 g miękkiego masła
175 g ciemnego cukru muscovado
225 g(175 ml) miodu
125 g Tia Maria lub innego likieru kawowego
sok i drobno starta skórka z 2 pomarańczy
1 łyżeczka przyprawy do pierników(mixed spice)
2 łyżki kakao
3 jajka, ubite
150 g mąki
75 g mielonych migdałów
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Ciasto można udekorować, ziarnami kawy w czekoladzie, srebrnymi drobnymi kulkami i złotymi gwiazdkami, lub dowolnie:)
Piekarnik nastawiamy na 150 st C i przygotowujemy tortownicę o wymiarach 20 cm, wykładając boki i dno podwójnie złożonym papierem do pieczenia.
Wszystkie bakalie, masło, cukier, miód likier kawowy, sok i skórkę z pomarańcz, przyprawę do pierników, kakao umieszczamy w szerokim rondlu i powoli doprowadzamy do wrzenia, mieszają aż do rozpuszczenia masła. Podgrzewamy przez 10 minut, po czym zdejmujemy z ognia i pozostawiamy na 30 minut.
Po 30 minutach, gdy lekko wystygnie, dodajemy ubite jajka, mąkę, mielone migdały, proszek do pieczenia i sodę, mieszamy drewnianą łyżką lub szpatułą do połączenia składników.
Wlewamy ciasto do przygotowanej foremki. Umieszczamy w piekarniku i pieczemy prze 1 3/4 - 2 godziny. Gdy sprawdzimy patyczkiem, odrobina ciasta na nim jest w porządku.
Umieszczamy ciast, wciąż w foremce na kratkę i pozostawiamy. Gdy wystygnie wyjmujemy z foremki. Można je jeść od razu, lub zapakowane w papier do pieczenia i w folię przechować w odpowiednim naczyniu nawet kilka tygodni.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2010/12/niesamowicie-atwe-ciasto-czekoladowe-z.html