ßßß
            
        
350 g śliwek kalifornijskich, pokrojonych250 g rodzynek175 g koryntek(rodzaj ciemnych, małych rodzynek)175 g miękkiego masła175 g ciemnego cukru muscovado225 g(175 ml) miodu125 g Tia Maria lub innego likieru kawowegosok i drobno starta skórka z 2 pomarańczy1 łyżeczka przyprawy do pierników(mixed spice)2 łyżki kakao3 jajka, ubite150 g mąki75 g mielonych migdałów1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sodyCiasto można udekorować, ziarnami kawy w czekoladzie, srebrnymi drobnymi kulkami i złotymi gwiazdkami, lub dowolnie:)Piekarnik nastawiamy na 150 st C i przygotowujemy tortownicę o wymiarach 20 cm, wykładając boki i dno podwójnie złożonym papierem do pieczenia.Wszystkie bakalie, masło, cukier, miód likier kawowy, sok i skórkę z pomarańcz, przyprawę do pierników, kakao umieszczamy w szerokim rondlu i powoli doprowadzamy do wrzenia, mieszają aż do rozpuszczenia masła. Podgrzewamy przez 10 minut, po czym zdejmujemy z ognia i pozostawiamy na 30 minut.Po 30 minutach, gdy lekko wystygnie, dodajemy ubite jajka, mąkę, mielone migdały, proszek do pieczenia i sodę, mieszamy drewnianą łyżką lub szpatułą do połączenia składników.Wlewamy ciasto do przygotowanej foremki. Umieszczamy w piekarniku i pieczemy prze 1   3/4 - 2 godziny. Gdy sprawdzimy patyczkiem, odrobina ciasta na nim jest w porządku.Umieszczamy ciast, wciąż w foremce na kratkę i pozostawiamy. Gdy wystygnie wyjmujemy z foremki. Można je jeść od razu, lub zapakowane w papier do pieczenia i w folię przechować w odpowiednim naczyniu nawet kilka tygodni.