Wykonanie
Te pierniczki doskonale zachowują swój kształt, dlatego idealnie nadają się do zrobienia "karteczek" z imionami. Przyznajcie, czy tak opisany prezent nie będzie od razu milszy dla obdarowanego? Przepis ten jest moją niewielką modyfikacją przepisu Liski z dodatku do Newsweeka "Smak i Styl".Pierniczki wędrują oczywiście do Festiwalu Pierniczków u Majanki oraz do Świątecznych Prezentów Cudawianki.

Składniki:450 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
sody4 łyżeczki
przyprawy do piernika2 łyżeczki
kakao1
jajko150 g
miodu100 g
masła150 g drobnego
cukru
Wykonanie:
Cukier,
miód i
masło włożyć do garnka i roztopić na niewielkim ogniu. Odstawić do ostudzenia, a następnie dodać
jajko i wymieszać. Pozostałe składniki wsypać do miski. Dolać masę
miodowo - jajeczną i dobrze wyrobić (ja robiłam do robotem). Zawinąć w folię i schować na minimum godzinę do lodówki (lub na krócej do zamrażalnika). Następnie ciasto wyjąć i rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Nagrzać piekarnik do 175 stopni. Z ciasta wycinać pierniczki i układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 8 - 10 minut.

