Wykonanie
« Powrót  WitrażykiOpis:Bardzo ładnie wyglądaja jako ozdoby i sa smaczne.
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 5(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
masło 0,2 kilogramów
miód 0,7 kilogramów
cukier 0.2 kilogramów
jaja 2 sztuk
kakao 2 łyżek deserowych
Przyprawa do piernikow 2 łyżek deserowych
soda 2 łyżek deserowych
mąka 1,2 kilogramówLandrynki według uznaniaWykonanie:
Miód Cukier i
masło rozpuścić (nie gotować), ostudzić.
Jajo rozetrzeć z 2 łyżeczkami
kakao, 2 łyżeczkami
sody i dodac do tego 2 łyżki
wody oraz z 2 łyżeczkami
przyprawy do pierników.Wysypać
makę na stolnice i dodać: rozpuszczony
syrop z
miodu,
cukru i
masła oraz roztarte
jajko.Wyrobic ciasto. Ugniatac ok 10 minut.Po wyrobieniu ciasta wsadzic do zamrażalki na ok. 15 minut.Po wyciagnieciu ciasta z zamrazalki pokroic je w plastry i rozwałkowywac.Wyciaasc szablon z tekturki (ok. 15cm) np. choinke lub gwiazdke.Połozyc szablon na rozwałkowanym cieście i wyciaść wzor w rozwałkowanym
ciescie.Wycietą choinke lub gwiazde przekładamy na blache z pergaminem.Bierzemy małe foremki w kształkie koła gwiazdki lub kwiatka i w juz wycietej choince wycinamy znow małe wzorki tak aby nie rozwalic choinki.W wyciete kształty wkładamy landrynki.Wkladamy do Rozgrzanego piekarnika.Po wyciagnieciu witrażykow z piekarnika czekamy az ostygna i ozdabiamy je lukrem z
Białek i
cukru pudru.Uwagi:Nakuc lekko ciasto wykałaczka aby lepiej urosło i wyglądało.Autor: skaleczka93Zobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: