ßßß Cookit - przepis na Witrażyki

Witrażyki

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Witrażyki
Opis:
Bardzo ładnie wyglądaja jako ozdoby i sa smaczne.
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 5
(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
masło 0,2 kilogramów
miód 0,7 kilogramów
cukier 0.2 kilogramów
jaja 2 sztuk
kakao 2 łyżek deserowych
Przyprawa do piernikow 2 łyżek deserowych
soda 2 łyżek deserowych
mąka 1,2 kilogramów
Landrynki według uznania
Wykonanie:
Miód Cukier i masło rozpuścić (nie gotować), ostudzić.
Jajo rozetrzeć z 2 łyżeczkami kakao, 2 łyżeczkami sody i dodac do tego 2 łyżki wody oraz z 2 łyżeczkami przyprawy do pierników.
Wysypać makę na stolnice i dodać: rozpuszczony syrop z miodu, cukru i masła oraz roztarte jajko.
Wyrobic ciasto. Ugniatac ok 10 minut.
Po wyrobieniu ciasta wsadzic do zamrażalki na ok. 15 minut.
Po wyciagnieciu ciasta z zamrazalki pokroic je w plastry i rozwałkowywac.
Wyciaasc szablon z tekturki (ok. 15cm) np. choinke lub gwiazdke.
Połozyc szablon na rozwałkowanym cieście i wyciaść wzor w rozwałkowanym ciescie.
Wycietą choinke lub gwiazde przekładamy na blache z pergaminem.
Bierzemy małe foremki w kształkie koła gwiazdki lub kwiatka i w juz wycietej choince wycinamy znow małe wzorki tak aby nie rozwalic choinki.
W wyciete kształty wkładamy landrynki.
Wkladamy do Rozgrzanego piekarnika.
Po wyciagnieciu witrażykow z piekarnika czekamy az ostygna i ozdabiamy je lukrem z Białek i cukru pudru.
Uwagi:
Nakuc lekko ciasto wykałaczka aby lepiej urosło i wyglądało.
Autor: skaleczka93
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9855/Witrazyki-