ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 5(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomasło 0,2 kilogramówmiód 0,7 kilogramówcukier 0.2 kilogramówjaja 2 sztukkakao 2 łyżek deserowychPrzyprawa do piernikow 2 łyżek deserowychsoda 2 łyżek deserowychmąka 1,2 kilogramówLandrynki według uznaniaWykonanie:Miód Cukier i masło rozpuścić (nie gotować), ostudzić.Jajo rozetrzeć z 2 łyżeczkami kakao, 2 łyżeczkami sody i dodac do tego 2 łyżki wody oraz z 2 łyżeczkami przyprawy do pierników.Wysypać makę na stolnice i dodać: rozpuszczony syrop z miodu, cukru i masła oraz roztarte jajko.Wyrobic ciasto. Ugniatac ok 10 minut.Po wyrobieniu ciasta wsadzic do zamrażalki na ok. 15 minut.Po wyciagnieciu ciasta z zamrazalki pokroic je w plastry i rozwałkowywac.Wyciaasc szablon z tekturki (ok. 15cm) np. choinke lub gwiazdke.Połozyc szablon na rozwałkowanym cieście i wyciaść wzor w rozwałkowanym ciescie.Wycietą choinke lub gwiazde przekładamy na blache z pergaminem.Bierzemy małe foremki w kształkie koła gwiazdki lub kwiatka i w juz wycietej choince wycinamy znow małe wzorki tak aby nie rozwalic choinki.W wyciete kształty wkładamy landrynki.Wkladamy do Rozgrzanego piekarnika.Po wyciagnieciu witrażykow z piekarnika czekamy az ostygna i ozdabiamy je lukrem z Białek i cukru pudru.Uwagi:Nakuc lekko ciasto wykałaczka aby lepiej urosło i wyglądało.Autor: skaleczka93Zobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: