Wykonanie
Przepis na te miękkie pierniczki jest od dawna w rodzinie i zazwyczaj są one pieczone właśnie we większym gronie rodzinnym. U nas część pierniczków jest bez żadnej polewy, część lukrowana, a te najbardziej ozdabione to tradycyjnie dzieło młodszego brata:))
Składniki:- 1 kg
mąki (1szklankę
mąki zastąpiłem
mąką żytnią),- 400g
miodu,- 200g
cukru,- 200g
masła,- 1 łyżeczka proszku,- 1 łyżeczka
sody,-
przyprawa do piernika,- 1 łyżka
kakao- 3
jajka.Wykonanie:
Masło,
miód,
cukier,
kakao i
przyprawę do piernika zagotować w garnku i przestudzić.
Mąkę z proszkiem i
sodą wymieszać w misce, dodać rozpuszczoną masę
miodową oraz
jajka i zagnieść gładkie ciasto. Najlepiej jest ciasto zostawić przykryte lnianym ręcznikiem na dobę w temperaturze pokojowej, ale jeśli nie mamy czasu możemy piec od razu. Ciasto rozwałkować, wykrawać pierniczki i piec w nagrzanym piekarniku do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu można polukrować.