Wykonanie
Nadszedł odpowiedni czas aby upiec pierniczki. Te na prawdziwym
miodku - ja użyłam lipowego, trzeba zrobić dużo wcześniej ponieważ muszą
mieć czas na skruszenie. Są proste w przygotowaniu, nie da się ich sknocić , przynoszą dużo frajdy no i zapach świąt :)Pierniczki- 150g
masła- 500ml
miodu-3/4 szklanki
cukru- pół kilo
mąki + do podsypania- 1 łyżeczka
sody- 1 opakowanie
przyprawy do piernika (20g)- 1 łyżka ciemnego
kakao- 1
jajkoW rondelku rozpuszczamy
miód,
masło i
cukier. Mamy osiągnąć płynną masę, Odstawiamy na trochę do ostudzenia. W misce mieszamy
mąkę,
kakao,
sodę i
przyprawę do piernika. Kiedy masa miodowa ostygnie dolewamy ją do
mąki, wbijamy
jajko i wyrabiamy ciasto na gładką i elastyczną masę. Rozwałkowujemy na grubość ok.3 mm. Wykrawamy foremkami pierniczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( piekarnik góra - dół) i pieczemy około 15 min. Trzeba pilnować ich trochę ponieważ każdy piekarnik inaczej grzeje. Jak brzegi zaczną mocno brązowieć trzeba wyciągać. Analogicznie postępujemy do wykończenia ciasta. Pierniki po upieczeniu będą twarde. Należy włożyć je do pudełka wyłożonego papierem , zamknąć i zostawić na kilka dni aż skruszeją.