ßßß Cookit - przepis na Najlepsze pierniki na Boże Narodzenie

Najlepsze pierniki na Boże Narodzenie

nazwa

Wykonanie

To, co teraz napiszę, może nie zabrzmi dobrze... przynajmniej na pierwszy rzut oka, ale to świadczy o tym przepisie jak najlepiej. Dwukrotnie w moim blisko trzydziestoletnim życiu miałam prawdziwą przyjemność jeść w Boże Narodzenie pierniki... z zeszłego roku! Gdzieś się udało schować puszkę z nimi tak głęboko, że nawet podczas intensywnych poszukiwań słodkości nikt ich nie znalazł. Czas im nie zaszkodził, a wręcz przeciwnie. Następnego roku są jeszcze lepsze niż takie prosto z pieca :) Przepis ten jest w moim rodzinnym domu od wielu, wielu lat. I jego popularność z każdym rokiem rośnie :)
Warto wykorzystać do nich naprawdę dobrą przyprawę do piernika - przygotujcie ją sami albo wybierzcie Prymat - naprawdę spełnił moje oczekiwania!
Składniki:
1/2 kg miodu
1/2 kg masła
1/2 kg cukru
1 1/2 kg mąki
6 jaj
10 dag kakao
1 op. przyprawy do piernika Prymat lub 1 łyżka d omowej przyprawy do piernika
1 łyżeczka amoniaku
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Sposób przygotowania:
Miód, masło, połowę cukru zagotuj i wystudź. Resztę cukru ubij z jajkami.
Mąkę wymieszaj z przyprawą i kakao. Dodaj miód, sodę i jajka z cukrem. Amoniak rozpuść w niewielkiej ilości letniej wody. Wszystko razem wyrób. Przykryj folią i przechowuj w lodówce - może stać nawet 1-2 miesiące.
Przed pieczeniem wyjmij kilka godzin wcześniej z lodówki. Niewielkie porcje ciasta wałkuj na grubość 0,5 cm i wykrawaj foremką ciastka. Piecz 10-15 minut do lekkiego zrumienienia. Wystudź i przechowuj w puszcze... nawet rok :)
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2013/12/najlepsze-pierniki-na-boze-narodzenie.html