Wykonanie
Od czasu kiedy pierwszy raz upiekłam to ciasto (zachęcona przez Nigellę oglądając program 'Nigella Świątecznie'), nie wyobrażam sobie bez niego okresu świątecznego. Jest dla mnie kwintesencją wszystkich bożonarodzeniowych aromatów i przyjemności. Już samo przygotowywanie pozwala nam poczuć magiczny bożonarodzeniowy klimat, masa pachnie niezwykle zachęcająco i jeszcze lepiej smakuje.Warto choć raz do roku wykosztować się na składniki (nie oszukujmy się, ciasto do tanich nie należy) i cieszyć tym wyszukanym, wybitnym smakiem.Ciasto można piec do dwóch tygodni przed spożyciem i odstawić do leżakowania w chłodne miejsce (leżakowanie nie jest konieczne).Składniki:350 g posiekanych, miękkich suszonych
śliwek250 g
rodzynek125 g
żurawin175 g miękkiego
masła175 g ciemnego
cukru muscovado175 ml
miodu125 ml
kawowego likieru2
pomarańcze, sok i otarta skorka1 łyżeczka przypraw korzennych2 łyżki dobrego
kakao3
jajka, bite150 g
mąki75 g mielonych
migdałów1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejWykonanie:1. Podgrzej piekarnik do 150C.2. Wytnij z papieru do pieczenia koło wielkości tortownicy, ok. 20 cm średnicy i pasekszerokości ok. 9 cm. Będzie potrzebny do wyłożenia
boku tortownicy.3. do szerokiego rondla wrzuć
owoce,
masło,
cukier,
miód,
likier kawowy, sok
pomarańczowy i skórkę,
przyprawę korzenną i
kakao. Doprowadź składniki do wrzenia igotuj jeszcze ok. 10 min na wolnym ogniu, mieszaj aż wszystkie składniki się połączą.Odstaw rondelek na 30 min do ostudzenia.4. Po 30 minutach, dodaj rozmącone
jajka,
mąkę, mielone
migdały,
proszek do pieczenia i
sodę. Zamieszaj dobrze drewnianą łyżką albo szpatułką, aż składniki się połączą.5. Ostrożnie nalej mieszaninę ciasta z
owocami do przygotowanej foremki. Przenieściasto do piekarnika i piecz ok. 2 godziny, aż szczyt ciasta będzie lśniący. Jeśli włożysz ostry nóż albo wykałaczkę do środka ciasta, ciasto powinno nadal być lekko niedopieczone w środku.6. Postaw ciasto w chłodne miejsce.
Potem usuń foremkę i papier z pieczenia, umieść w chłodnym miejscu. Przed podaniem ozdób wg uznania.Smacznego!
(przepis Nigelli Lawson)