ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe z bakaliami Nigelli Lawson

Ciasto czekoladowe z bakaliami Nigelli Lawson

nazwa

Wykonanie

Witam Was serdecznie w nowym roku. Mam nadzieję, że miło i rodzinnie spędziliście święta i dobrze się bawiliście w sylwestra, a nowy rok przywitaliście z radością. Dzisiaj zapraszam Was na czekoladowego keksa inspirowanego przepisem Nigelli Lawson z książki "Nigella świątecznie". Jest to bardzo bogate czekoladowe ciasto, które dzięki dużej zawartości bakalii pozostaje długo wilgotne i przepyszne. Ciasto jest dość ciężkie, ale każdy kęs sprawia, że ma się ochotę rzucić się od razu na całą blaszkę ;) Nie bójcie się jeśli wydaje Wam się, że to ciasto jest tylko dla fanów rodzynek. Wszystko świetnie się zlepia w jedną pyszną czekoladową całość. Przepis podaję z moimi zmianami.
/tortownica o średnicy 22 cm/
400 g suszonych śliwek, posiekanych na małe kawałki
300 g rodzynek, posiekanych
175 g miękkiego masła
110 g ciemnego cukru muscadavo
65 g cukru brązowego
225 g miodu
125 ml likieru kawowego (może być likier czekoladowy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
sok i drobno strata skórka z 2 pomarańczy
1 łyżeczka przyprawy do piernika
2 łyżki kakao niesłodzonego
3 jajka, rozmieszane
150 g mąki pszennej
75 g mielonych migdałów
Do garnka włóż posiekane śliwki i rodzynki, masło, cukier, miód, likier, sok i skórkę z pomarańczy oraz przyprawę do piernika, kakao. Całość doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, mieszając, aż masło się roztopi. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut, mieszając, by nic się nie przypaliło. Następnie zostawiamy do przestygnięcia do temperatury pokojowej.
Tortownicę wykładamy podwójną warstwą papieru do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 160°C.
Do przestudzonej masy dodać jajka, mąkę, mielone migdały, proszek do pieczenia, sodę, wymieszaj do połączenia. Masę przelej do tortownicy. Piec około 1,5÷2 godziny, patyczek na końcu pieczenia może być lekko oklejony od owoców, ale nie od surowego ciasta. Ja piekłam ciasto przez około 1,5 godziny, po pół godziny przykryłam wierzch papierem śniadaniowym. Zostawić ciasto do całkowitego ostygnięcia przed rozkrojeniem, a najlepiej do następnego dnia. Można polać polewą czekoladową. Tak naprawdę ciasto jest smaczne nawet jeszcze ciepłe, ale ostygnięte będzie bardziej stabilne i nie będzie wyglądać jak zakalec.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2018/01/Ciasto-czekoladowe-z-bakaliami-Nigelli-Lawson.html