ßßß Cookit - przepis na Keks czekoladowy

Keks czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami, czas na świąteczne wypieki! Keks jest jednym z ciast jednoznacznie kojarzonych ze świętami. To moja wersja – przyznaję, że niezbyt tradycyjna. Zainspirował mnie przepis Nigelli Lawson z książki Nigella ucztuje, dość mocno go jednak zmodyfikowałam. Przede wszystkim mój keks jest mocno czekoladowy, soczysty.Długo zachowuje świeżość i nie wysycha – możesz więc zrobić go kilka dni wcześniej (choć gwarantuję, że stoczysz walkę sama ze sobą, aby nie zjeść go od razu). Zdecydowałam się upiec keks w tortownicy, nie w klasycznej keksówce – mam wrażenie, że w ten sposób jest bardziej odświętny i uroczysty. Możesz oczywiście zrobić inaczej, jak wolisz. Tym razem nie użyłam polewy, to wspaniałe ciasto zupełnie jej nie potrzebuje, ale jeśli chcesz podkreślić jego czekoladowość, możesz postawić kropkę nad ” i ” używając gotowej polewy czekoladowej.
Składniki
200g suszonych śliwek
200g dużych, złotych rodzynek
100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
100g kandyzowanego mango
100g kandyzowanych wiśni
175g masła
175g cukru trzcinowego
175ml miodu
125ml likieru czekoladowego
Pomarańcza
Łyżeczka mieszanki przypraw korzennych
4 łyżki kakao
3 jajka
150g mąki
75g mielonych migdałów
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie
Zetrzyj skórkę z pomarańczy, a następnie wyciśnij z niej sok.
Do garnuszka włóż owoce, masło i cukier, wlej miód, likier, oraz sok z pomarańczy, dodaj startą skórkę, przyprawy i kakao.
Zagotuj wszystko na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masło się roztopi.
Podgrzewaj 10 minut, później zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia (wystarczy około 30 minut).
Nastaw piekarnik na 150 stopni, tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
Rozbełtaj widelcem jajka, dodaj je do wystudzonej mieszaniny.
Wsyp mąkę, mielone migdały, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszaj wszystko łyżką – nie miksuj!
Przełóż ciasto do tortownicy, wstaw do piekarnika i piecz 100 minut. Ciasto powinno stwardnieć, ale pozostać błyszczące i trochę lepkie.
Smacznego!
Absolutnie czekoladowe ciasteczka
Ciasto czekoladowe z nutellą
Wegańskie ciasto czekoladowe
Źródło:http://mammadeli.com/2013/12/02/keks-czekoladowy