ßßß
            
        
Składniki200g suszonych śliwek200g dużych, złotych rodzynek100g kandyzowanej skórki pomarańczowej100g kandyzowanego mango100g kandyzowanych wiśni175g masła175g cukru trzcinowego175ml miodu125ml likieru czekoladowegoPomarańczaŁyżeczka mieszanki przypraw korzennych4 łyżki kakao3 jajka150g mąki75g mielonych migdałów1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonejPrzygotowanieZetrzyj skórkę z pomarańczy, a następnie wyciśnij z niej sok.Do garnuszka włóż owoce, masło i cukier, wlej miód, likier, oraz sok z pomarańczy, dodaj startą skórkę, przyprawy i kakao.Zagotuj wszystko na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masło się roztopi.Podgrzewaj 10 minut, później zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia (wystarczy około 30 minut).Nastaw piekarnik na 150 stopni, tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.Rozbełtaj widelcem jajka, dodaj je do wystudzonej mieszaniny.Wsyp mąkę, mielone migdały, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszaj wszystko łyżką – nie miksuj!Przełóż ciasto do tortownicy, wstaw do piekarnika i piecz 100 minut. Ciasto powinno stwardnieć, ale pozostać błyszczące i trochę lepkie.Smacznego!



Absolutnie czekoladowe ciasteczkaCiasto czekoladowe z nutelląWegańskie ciasto czekoladowe