Wykonanie
Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami, czas na świąteczne wypieki! Keks jest jednym z ciast jednoznacznie kojarzonych ze świętami. To moja wersja – przyznaję, że niezbyt tradycyjna. Zainspirował mnie przepis Nigelli Lawson z książki Nigella ucztuje, dość mocno go jednak zmodyfikowałam. Przede wszystkim mój keks jest mocno
czekoladowy, soczysty.Długo zachowuje świeżość i nie wysycha – możesz więc zrobić go kilka dni wcześniej (choć gwarantuję, że stoczysz walkę sama ze sobą, aby nie zjeść go od razu). Zdecydowałam się upiec keks w tortownicy, nie w klasycznej keksówce – mam wrażenie, że w ten sposób jest bardziej odświętny i uroczysty. Możesz oczywiście zrobić inaczej, jak wolisz. Tym razem nie użyłam polewy, to wspaniałe ciasto zupełnie jej nie potrzebuje, ale jeśli chcesz podkreślić jego czekoladowość, możesz postawić kropkę nad ” i ” używając gotowej
polewy czekoladowej.
Składniki200g suszonych
śliwek200g dużych, złotych
rodzynek100g kandyzowanej
skórki pomarańczowej100g kandyzowanego
mango100g kandyzowanych
wiśni175g
masła175g
cukru trzcinowego175ml
miodu125ml
likieru czekoladowegoPomarańczaŁyżeczka
mieszanki przypraw korzennych4 łyżki
kakao3
jajka150g
mąki75g mielonych
migdałów1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejPrzygotowanieZetrzyj skórkę z
pomarańczy, a następnie wyciśnij z niej sok.Do garnuszka włóż
owoce,
masło i
cukier, wlej
miód,
likier, oraz sok z
pomarańczy, dodaj startą skórkę,
przyprawy i
kakao.Zagotuj wszystko na małym ogniu, cały czas mieszając, aż
masło się roztopi.Podgrzewaj 10 minut, później zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia (wystarczy około 30 minut).Nastaw piekarnik na 150 stopni, tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.Rozbełtaj widelcem
jajka, dodaj je do wystudzonej mieszaniny.Wsyp
mąkę, mielone
migdały,
proszek do pieczenia i
sodę. Wymieszaj wszystko łyżką – nie miksuj!Przełóż ciasto do tortownicy, wstaw do piekarnika i piecz 100 minut. Ciasto powinno stwardnieć, ale pozostać błyszczące i trochę lepkie.Smacznego!
Absolutnie
czekoladowe ciasteczkaCiasto
czekoladowe z nutelląWegańskie ciasto
czekoladowe